Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

SPO jede na „Zemanově vlně“: Před volbami se potichu vrací zemanovci

Autor: val - 
13. června 2017
06:30

Ačkoli si prezident Miloš Zeman v roce 2014 výslovně řekl o vyškrtnutí svého jména z názvu Strany práv občanů – zemanovci, její členové se k němu pomalu, ale jistě vracejí. Oficiálně zní název Strana práv občanů, čím dál častěji se ale zaštiťují jménem prezidenta, kterému také dělají kampaň. A zároveň tím před letošními parlamentními volbami posilují povědomí o sobě samých.

„Prosím vás, abyste odstranili z názvu naší strany slovo Zemanovci, protože to, k čemu byla tato strana trvale a dlouhodobě vytvořena, bylo hájení práv občanů, nikoliv hájení práva jediného člověka, byť by se náhodou jmenoval Miloš Zeman,“ pravil v březnu 2014 Miloš Zeman na sjezdu strany, jejímž je dosud čestným předsedou.

Zemanovci pod vedením senátora Jana Veleby jej uposlechli a zůstali u zkráceného názvu Strana práv občanů. Takto je strana vedená i v oficiálním rejstříku ministerstva vnitra.

Jedno z videí, kde Veleba tituluje stranu jako „zemanovce”:

S blížícími se volbami je ale vše jinak, stále častěji ke svému názvu – zejména v příspěvcích na sociálních sítích – opět připojují jméno prezidenta. Přídomek „zemanovci” zaznívá v příspěvcích, videích i na letácích. Stejně jako před pěti lety také SPO sbírají podpisy pro Zemanovu kandidaturu, když ten oznámil, že nebude dělat volební kampaň. Strana tak zároveň pomáhá Zemanovi před prezidentskými volbami 2018 a zvyšuje povědomí o sobě samé před podzimními volbami do sněmovny. 

Na webu Strany práv občanů se to „zemanovci“ jen hemží. Na webu Strany práv občanů se to „zemanovci“ jen hemží. | Reprofoto SPO

„Prezidentovo jméno v oficiálním názvu strany není,“ oponuje předseda strany Veleba. „Pokud se týká nějakých letáků a tak dál, tak na tom prostě netrval,“ vysvětlil pro Blesk.cz s tím, že se podle něj oproti dřívějšku nic nezměnilo.

„Až bude čas, tak samozřejmě na volebních listinách a všech oficiálních materiálech bude oficiální název,“ uzavřel.

Hrad s tím problém nemá. „Je to plně věc této politické strany,“ uvedl pro Blesk.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
marais ( 21. června 2017 20:26 )

 No hlavně ať v SPO nemají další Šuby, co berou tisíce a snad úřadují z domova.

sensadrak ( 13. června 2017 14:17 )

Zemanovi kotníky už dávno uhnily, z chlastu. Něco to prozradím, Zeman s Klausem jsou něco jako Jerry a Tom, kámoši jak hrom. Říká ti něco opoziční smlouva, aneb jak Klaus se Zemanem chtěli vládnout na věčné časy? Nepiš tak dlouhé příspěvky, neumíš interpunkci, tudíž nedokážeš dát dohromady kloudnou větu. Opravdu nevím, kdo tady má IQ 60. Po čárce následuje mezera, je vidět, že jsi toho v životě moc nenapsal. Tipuju tě na základku.

gabreta ( 13. června 2017 12:06 )

Tak že připouštíš, že je Zeman populární??

gabreta ( 13. června 2017 12:04 )

Jestli myslíš, že by Veleba šel s TOP 0,9, tak to se synku pleteš! Jiná strana složená z politickýho hnoje tady není!

kurna1 ( 13. června 2017 11:41 )

Strana SPO je strana zločinecká, která těží z toho, že ji zastřešuje Zeman (N)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa