Chantal Poulain a Martin Kraus zazáří v hereckém duetu. Hra o dvou outsiderech, které svede dohromady náhoda. Přes různé peripetie navážou silný přátelský vztah, a to i přes problémy, které mezi nimi na začátku vznikají. „Inscenaci jsme poprvé dělali v roce 2006, jde tedy o obnovené představení,“ doplňuje režisér Zdeněk Dušek.

Autorem hry je Richard Alfieri, který sám začínal jako tanečník. Přivydělával si vyučováním tance, zvláště pak učil starší dámy. Vzhledem k faktům, které se v díle objevují, se zdá, že hra nese částečně autobiografické rysy. Chantal Poullain toto představení hraje střídavě od roku 2006. Tehdy ovšem s jiným partnerem, Oldřichem Kaiserem. Dalším tanečním partnerem herečky byl Pavel Kříž a nyní ji tanec vyučuje Martin Kraus.

„Ten text je fakt krásný a má v sobě tolik lidských vlastností a životních proher, že to pro mě byla obrovská výzva,“ říká Martin Kraus a dodává: „Mám obrovský respekt z toho, že vím, kdo to hrál přede mnou. Druhá zásadní věc byla ta, že jsem se chtěl poznat s dámou, jako je Chantal. Napřed jsme se sešli se Zdeňkem (režisérem), pak jsme si se Chantal na první schůzce padli do noty a v té chvíli to pro mě bylo rozhodnuto.“

Hra je o vztahu dvou rozdílných lidí. Ti díky tanci a vzájemným promluvám překonávají předsudky vůči sobě navzájem. „Zázemí v Brně je pro mě příjemné. Studoval jsem tu JAMU. Znám místní uličky, nasávám tu velice pestrou minulost toho studentského života a je to pro mě moc příjemné,“ pochvaluje si Kraus.

Chantal Poullain hru zbožňuje, jak sama říká. Každý herecký pro ni partner ovšem přináší něco nového. Sehrát se a naladit na stejnou vlnu není pro herce nic jednoduchého. „Partnerství na jevišti je důležité. Protože když budeme hrát pro diváky, nebude to fungovat,“ doplňuje představitelka ovdovělé stárnoucí dámy, Chantal Poullain.

Hra je o porozumění a hledání společného rytmu. Ovdovělá postarší dáma Madame Lily Haririson si najímá mladého učitele tance. Michael Minetti ji pak v šesti obrazech učí swing, tango, valčík, foxtrot, cha-chu a moderní tanec. Herecký duet o lidské osamělosti, vypráví příběh dvou zdánlivě odlišných lidí, kteří nakonec najdou společnou řeč a vzájemně si pomůžou.

Šest tanečních hodin v šesti týdnech má premiéru v sobotu 17. června v 19 hodin, diváci se mohou těšit na několik repríz, a to i na letní scéně v Biskupském dvoře v blízkosti Zelného Trhu v Brně.

Fotogalerie
16 fotografií