V muzeu nyní dokončují zlatící a restaurátorské práce, pracuje se také v pozlacené kupoli, která už ve slunečných dnech září do dálky. Po rekonstrukci bude přístupná a nabídne neobyčejný výhled na Prahu. 

V interiérech opravují nástěnné malby, dokončují se rozvody, vracejí se repasované parkety. „Podle vedení stavby se stavba blíží do kulminace,“ říká ředitel muzea Michal Lukeš.

Nyní je na stavbě 300 až 400 dělníků. „A budou přibývat,“ uvedl ředitel. Drží se termínu podzim roku 2018, kdy by měla muzeum otevřít česko-slovenská výstava a připomenout tak sté výročí vzniku Československa i 200. výročí muzea.

Řeší, jak zvýraznit střely po sovětských vojácích

Nejviditelnější pro kolemjdoucí je ale fasáda muzea. „Zrovna jsme měli na místě povídání s památkáři, protože řešíme viditelnost střel (ve fasádě) z roku 1968, jak to bude opticky vypadat. Už teď je zřejmé, že fasáda bude světlá tak, jak byla v roce 1891. Výplně po střelách se tak dostaly do negativu – původně byly světlejší než okolní ztmavlá fasáda. Nyní řešíme, do jaké míry je máme zvýraznit,“ popsal Lukeš jeden z dílčích momentů prací, které se na budově dějí.

Překvapilo ho prý, že fasáda nebyla před opravou zčernalá pouze exhalacemi, ale v 50. letech byla napuštěna sazemi. „S tezí, že co je černé, je staré. Po dohodě s památkáři se fasáda vyčistila a saze se dostaly pryč,“ uvedl.

Reklama vynesla 5 milionů korun

Rekonstrukce muzea začala ve druhé polovině roku 2015. Lukeš uvedl, že i přes složitost prací danou zejména památkovým charakterem budovy, se stále daří udržet vysoutěžený rozpočet 1,6 miliardy korun. Vícepráce nepřesahují 1,5 procenta ceny.

Reklama na Národním muzeu vynese pět milionů korun.
Autor: David Vaníček
S tím, jak v červenci nebo srpnu zmizí z budovy lešení, zmizí i reklama, která přinesla muzeu přibližně pět milionů korun. Památkáři podobnou reklamu povolují, pokud na plachtě zakrývající stavbu, která je povinná, je obrázek zakryté budovy. Dvacet procent plochy lze pak využít pro komerční účely.

Nové expozice i osobnosti

Muzeum chystá během stavby nové expozice a Lukeš uvažuje o tom, že by pozměnil sestavu osobností, jejichž sochy zdobí panteon muzea. „Uspořádání soch byla víceméně koncepce Zdeňka Nejedlého z 50. let, nikoli ta původní. S radou muzea navrhujeme, aby měl po otevření podobu prvorepublikovou,“ řekl ředitel.

„Odejít“ by tak měli třeba Julius Fučík nebo Fráňa Šrámek, vrátit by se měl například rakouský politik Heinrich Clam-Martinic.

„Dohodli jsme se, že bychom tam vrátili císaře a císařovnu, které jediné odstranila první republika. Byli vystaveni nikoli jako velikáni, ale jako panovníci. A císař navíc na muzeum přispěl nemalou částkou. Usnesli jsme se, že už snad je doba, kdy by se tam mohli vrátit,“ věří ředitel, vystudovaný historik. Novou koncepci panteonu posoudí ministerstvo kultury a podle Lukeše by ji měla vzít na vědomí vláda.

Proč teď opravují v hlavním městě tolik významných památek? Odpoví reportáž v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Lidé si vozí z Prahy ošklivé fotky: Proč? A Karlův most (ne)plní přání: Co děláme špatně? Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Podívejte se na fotky Národního muzea během rekonstrukce:

Fotogalerie
32 fotografií