Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ISIS se chlubí zabitím čínských rukojmí. Poslal video zkrvavených těl

Islámský stát oznámil, že zabil dva čínské rukojmí, které unesl minulý měsíc v Pákistánu, učinil tak krátce poté, co pákistánská armáda zabila 12 teroristů.
Islámský stát oznámil, že zabil dva čínské rukojmí, které unesl minulý měsíc v Pákistánu, učinil tak krátce poté, co pákistánská armáda zabila 12 teroristů.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, mah - 
9. června 2017
19:45

Dva čínští občané zřejmě zemřeli rukou bojovníků Islámského státu (IS). Jeho bojovníci Číňany unesli minulý měsíc v jihopákistánské provincii Balúčistán. Ve čtvrtek teroristická organizace přes svou tiskovou agenturu Amak uvedla, že oba rukojmí zabila. Čína i Pákistán tvrzení Islámského státu ověřují, ale pákistánské ministerstvo v pátek Číně sdělilo, že její občané pravděpodobně přišli o život.

Agentura AP uvedla, že Islámský stát podle všeho poslal médiím 24sekundovou videonahrávku se záběry zkrvavených těl, jež podle ISIS patří mrtvým čínským občanům. Video dostali novináři, kteří působí na jihozápadě Pákistánu v provincii Balúčistán, v jejíž metropoli Kvétě byli Číňané 24. května uneseni.

Únos v převleku za policisty

Ozbrojenci převlečení za policisty zastavili v Kvétě auto Číňanů a vzali je jako rukojmí. Útočníci také postřelili kolemjdoucího, který se pokusil únoscům v jejich činu zabránit a který zachránil před únosem další Číňanku.

Islámský stát v prohlášení ve čtvrtek večer oznámil, že čínští rukojmí byli zabiti. Mluvčí vlády provincie Balúčistán následně uvedl, že místní úřady se snaží ověřit, zda je tato informace pravdivá.

„Jsme těmito zprávami velmi znepokojeni. V uplynulých dnech jsme se snažili oba rukojmí osvobodit,“ uvedla na páteční tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Mluvčí dodala, že Pákistán Číně sdělil, že unesení jsou pravděpodobně po smrti.

Peking dvojici neidentifikoval

Peking unesenou dvojici oficiálně neidentifikoval, uvedl pouze, že šlo o muže a ženu. Každý pocházel z jiné čínské provincie a nebyli to manželé a ani partneři. Podle některých zdrojů vyučovali na soukromé jazykové škole v Kvétě, jiné zdroje uvedly, že Číňané v tomto městě studovali urdštinu.

Islámský stát zavraždění dvou Číňanů ohlásil krátce poté, co pákistánská armáda oznámila, že při třídenní operaci nedaleko Kvéty „připravila o život 12 teroristů“ z místní zakázané islamistické skupiny Laškare Džhangvi a zabránila Islámskému státu, aby si v provincii Balúčistán vybudoval opěrný bod.

Čína je dlouhodobým spojencem Pákistánu a v rámci budování čínsko-pákistánského hospodářského koridoru investuje v zemi do výstavby silnic, tepelných elektráren a dalších projektů miliardy dolarů, píše agentura AP. Podle agentury Reuters mnoho Pákistánců právě kvůli ekonomické spolupráci mezi oběma zeměmi začalo studovat čínštinu.

Nelidského chování se údajně dopouští i armády, které proti Islámskému státu bojují:

Video  Iráčtí vojáci prý mučí a popravují bojovníky ISIS.  - Youtube/adelpira adel
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi