Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Sobotkův manželský krach voliče neodradí, míní politolog. Co psycholožka?

Autor: red - 
10. června 2017
05:20

Podpora rodinného života a sociální záležitosti mají v programu sociální demokracie výsostné postavení. Přesto rozchod předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD) s manželkou Olgou její voliče nenamíchne, soudí politolog Lukáš Jelínek. Veřejnost se podle něj už naučila takové konce chápat. Psycholožka Radana Štěpánková pak podotýká, že u politiků často dochází k zanedbávání partnerství.

„Preferencí se to nedotkne, koneckonců máme zkušenosti od jiných sociálně demokratických politiků, kteří si prošli ve vyhrocené politické době rozpadem manželství,“ zhodnotil pro Blesk.cz politolog Lukáš Jelínek, sám někdejší člen ČSSD.

Video  Manželská krize premiéra Sobotky: Konec svazku s „paní Colombovou“  - Markéta Volfová
Video se připravuje ...

„Podle mě je to spíš takový průvodní jev stresu, přetížení, pracovního programu politiků, kdy potom už nemají dost času nejen na svoji rodinu, ale vůbec na své blízké,“ dodal Jelínek s tím, že by to pro ČSSD nemělo představovat větší obtíž. Koneckonců sociální demokraté se snaží podporovat i rozvedené rodiny a samoživitele.

„Je to věc, kterou už české veřejné mínění nějakým způsobem vstřebalo, už chápe, že k takovým věcem dochází, a speciálně u levicové politické strany to asi nebude takový problém, jaký by to byl třeba v případě lidovců,“ doplnil politolog.

Psycholožka zmínila zanedbaný vztah

Ani psycholožka Radana Štěpánková, která provozuje manželskou poradnu, se rozpadu manželského vztahu Sobotkových nediví. Ostatně podobné případy jsou podle ní časté u všech lidí, kteří se angažují ve vysokých pozicích a mají vysoké pracovní nasazení.

Radana Rovena Štěpánková Radana Rovena Štěpánková | archiv

„U politiků často bývá, že jsou hodně angažovaní i o víkendu a nemají čas věnovat pozornost partnerství,“ uvedla pro Blesk.cz Štěpánková. „Existuje i ta varianta, že bylo partnerství zanedbáno a neměli na něj čas,“ podotkla.

„Když se nepečuje o vztah, tak je pak možnost odcizení, a když dochází i k lehkému odcizení, tak je větší prostor pro to, aby do života dvojice vstoupila třetí čtvrtá osoba,“ zauvažovala. Sobotkovi ale ve společném prohlášení uvedli, že nikdo třetí do jejich vztahu nevstoupil.

Že by se k sobě manželé opět vrátili, nepovažuje psycholožka za příliš reálné. „Pravděpodobnost návratu nebývá velká, ale u některých vztahů se mohou stát z bývalých partnerů přátelé, a když je okolnosti svedou, tak se může pak partnerství objevit, ale děje se to velmi velmi málokdy. Pravděpodobnost obnovy, když je vztah vyhořelý, častá nebývá,“ uzavřela.

stanislava ( 11. června 2017 19:30 )

Každému, co mu patří. Měl se věnovat rodine a politiku nechat schopnějším. Je to jedna velká nula a nulou zůstane.

Nezadat ( 11. června 2017 08:19 )

On ten čuráák ještě nějaký má?

marlen52 ( 10. června 2017 19:59 )

v tom klobouku vypadá jak americký Serjoža

krupan10 ( 10. června 2017 11:48 )

svatá pravda

krupan10 ( 10. června 2017 11:46 )

máte pravdu, neměli lidem lhát

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa