Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dveře vlaku srazily poslankyni Halíkovou do kolejiště: Vážně si poranila hlavu

Dveře vlaku srazily poslankyni Halíkovou do kolejiště, její zranění řešil soud.
Dveře vlaku srazily poslankyni Halíkovou do kolejiště, její zranění řešil soud.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: dce - 
9. června 2017
11:09

Před více než dvěma lety srazily dveře vlaku do kolejiště poslankyni Miladu Halíkovou. Utrpěla vážné poranění hlavy. Nyní skončila věc před soudem, který řeší, o čí chybu šlo. Údajně se jednalo o technickou závadu, která ovšem byla nahlášena již dříve na trase.

K události došlo 17. dubna 2015 v Havířově. Poslankyně Halíková stála na schodech u dveří vlaku RegioJet, které se začaly samovolně zavírat. Zavadily o ni a srazily ji mezi vlak a peron. O hranu betonové plošiny se uhodila a utrpěla vážné poranění hlavy.

Podle serveru Deník.cz policejní vyšetřování určilo za viníka vlakvedoucího Jakuba Hrona. Jenže situace okolo samovolně se zavírajících dveří je složitější. „Na takovou závadu se při preventivních kontrolách a běžné údržbě přijít nemůže a není možné jí tudíž předejít. Jde o závadu, která se zjistí až ve chvíli, kdy se projeví,“ vysvětlil před soudem pracovník servisní čety.

Závada se ovšem projevila již několik hodin předtím, než způsobila Halíkové poranění hlavy, tudíž se o ní vědělo. „Samovolné zavírání dveří bylo hlášeno servisu už směnou z předchozího dne, konkrétně ve spoji, který se v noci vracel do Prahy. Když jsem přišel ráno do práce, celý vlak jsem kontroloval. Zjistil jsem, že dveře mají závadu, proto jsem dveře ve vagonech 0 a 4 uzamkl a opatřil cedulí. Situaci jsem řešil se strojvedoucím a dispečerem. Ti uznali, že nejde o závadu, kvůli které by vlak nemohl vyjet, pokud bude v každé stanici u dveří stát někdo z palubního personálu, aby zajistili dveře ručně,“ hájil se Hron.

Situaci měl údajně vysvětlit všem stevardům a barmanův ve vlaku s tím, že v každé stanici bude někdo z nich stát u dveří a jistit je pomocí manuálního ovládání. Přesto ovšem došlo k úrazu vinou závady na dveřích. Vlakvedoucí se hájí, že ovšem ne jeho vinou.

„Mě to samozřejmě všechno velmi mrzí a jsem rád, že paní už je v pořádku. Nicméně za to, co se stalo, vinu necítím. Já jsem pověřil stevardy, aby na vystupování osobně dohlédli, a v Havířově ta stevardka u dveří nestála. Pokud by tam byla a dveře ručně zajistila, k této události by nemohlo dojít,“ prohlásil Hron.

I sama Halíková již v minulosti vypověděla, že u dveří nikdo nestál. „Vybavuji si, že nikdo z personálu u dveří nestál, stevardka byla u vedlejších dveří.“

Soud bude v červenci pokračovat výpověďmi znalců a svědků. „Znalec tvrdí, že RegioJet má v nepořádku skoro všechny vagony, a zvažuje, že učiní oznámení, kdy cestování není bezpečné. Událost, k jaké došlo, byla podle něj jen otázkou času,“ tlumočila Deníku stanovisko znalce soudkyně Lubomíra Binová.

„My s výroky znalce hrubě nesouhlasíme. Veškeré naše vozy procházej pravidelnou údržbou a revizemi našich drážních orgánů i rakouských, kde jsou vozy registrovány. Zjištěné poruchy bývají neprodleně odstraňovány. Určitě bychom si nikdy nedovolili jakkoli ohrozit bezpečnost cestujících i našich zaměstnanců. Závěry znalce považujeme za nesprávné, neopodstatněné a jsme připraveni se proti tomu tvrdě hájit," reagoval Deníku mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Podívejte se na video k nedávné nehodě vlaku v Přerově:

Video  Leo expres tvrdě přistál na přerovském nádraží: 17 zraněných.  - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

agfor ( 9. června 2017 17:50 )

Spousta posranců padla na hlavu a vůbec se s tím nechlubí. Zákony toho rasistického státu podle toho vypadají.

paralenka ( 9. června 2017 15:37 )

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/420529/exstevardi-o-regiojetu-spina-plisen-a-jidlo-na-zac hodech-dopravce-nesmysl.html

paralenka ( 9. června 2017 15:33 )

A zase bezva personál Regio Jetu! Neochota, steward stojí u vagonu a kašle na to, že jsou u vedlejšího zamčené dveře, lidi na něj ťukají, nic! Cestující nemohou vystoupit. Prý: on nemá ten vagon na starosti, takže se všichni s kufry řítí honem jinam, aby vylezli. Jednou zamčou a kašlají na to, jindy nezamčou a jak vidno, výsledek je stejný - průšvih. Jančura ví, proč jezdí levně, jeho služby jsou taky "levné", přesněji stojí za houby. A to raději nemyslet, co se tam děje s jídlem, fotky stačily.

ivoadler ( 9. června 2017 13:52 )

Za kterou partaj je v parlamentu? O tom se cudně mlčí. Považuji to za závažný nedostatek.

kradu ( 9. června 2017 11:54 )

tak ještě těch 199 zbývajících bl-bu aje klid

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání