Rybí maso je zdravé, chutné a lehce stravitelné. Při jeho výběru ale buďte obezřetní, a pokud si nejste jisti čerstvostí, tak rybu rozhodně nekupujte. Otrava z mořských plodů a ryb patří k těm nejhorším otravám, co si člověk může jídlem způsobit.

Mořské ryby nebo raději sladkovodní?

Chystáte-li se grilovat, zařaďte do svého menu například candáta, který má výbornou chuť a velice málo kostí. Ty navíc tepelnou úpravou křehnou, takže nebudete muset kontrolovat každé sousto. Dalším výrazným zástupcem českých vod je také pstruh, který je v dnešní době jednou z nejprodávanějších sladkovodních ryb. I další ryby, jako je pražma královská, losos, mořský vlk, stojí za vyzkoušení.

Obecně platí, že mořské ryby mají méně kostí než ryby sladkovodní. Například u tuňáka či lososa lze snadno vyndat páteř se všemi kostmi. Pokud si chcete na rybě pochutnat, grilujte ji vcelku - filet se rychleji vysušuje. Jak ale poznat, že ryba, kterou kupujete, je opravdu čerstvá?

Ryba na gril musí být čerstvá. Jak to poznáte?

V dnešní době už není problém zakoupit rybí maso na farmářských trzích, ve specializovaných prodejnách či v různých supermarketech. Při jejich nákupu je vhodné zkontrolovat čerstvost ryby!

Sledujte zejména tyto faktory: Čerstvá ryba je pokrytá „slizem“, má lesklé, vypouklé a nezamlžené  oči a žábry zbarvené do červena. Pokud z ní cítíte rybinu, pak je jasné, že ryba na krámě leží už nějaký ten den. Maso musí být pevné - pokud se vám do něj snadno zaboří prst, rybu nekupujte.

Jak správně grilovat rybu

Obecně platí, že příprava ryb na grilu je velice jednoduchá a rychlá. Grilované ryby jsou velice chutné a lehce stravitelné. Ryby dlouho nemarinujte - stačí půl hodiny před samotným grilováním. Na rozpálený gril ji vždy pokládejte kůží dolů. Při obracení používejte kleště, které před použitím potřete máslem - tím zabráníte tomu, aby se maso rozpadlo a potrhalo.

Mořský vlk s křupavou kůžičkou

Vyzkoušejte například tento způsob přípravy mořského vlka: Připravte si světlý toustový chléb. Z něj odřízněte kůrky a měkkou část nakrájejte na malé kostičky. Chlebovou střídu můžete posekat i pomocí mixéru. Chléb dejte do misky, smíchejte s bylinkami, solí a pepřem. Přidejte propasírovaný česnek, šťávu a kůru z citronu, nastrouhané pecorino, olivový olej a smetanu.

Mořské vlky očistěte. Shora na kůži je nakrojte, osolte, opepřete a zakapejte troškou kvalitního olivového oleje. Vlky grilujte z obou stran dozlatova: z jedné strany 10 minut, z druhé asi 5 minut. Ryby poté pomažte těstem z toastového chleba a grilujte ještě dalších 5 minut. Aby byla kůžička ze všech stran křupavá, použijte speciální grilovací držák na ryby.

Při dochucování ryb se řiďte heslem, že méně, je někdy více. Na přípravu a dokonalé marinády vám většinou postačí kvalitní olivový olej, máslo, čerstvé bylinky a trocha citronové šťávy.

Jak správně naporcovat rybu? Podívejte se na video

Video
Video se připravuje ...

 Adam Balažovič