Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Paříži chtěl vraždit kladivem novinář oceněný Bruselem. Kolegové: Jsme v šoku

Autor: nka - 
8. června 2017
20:00

Útočníkem, který v úterý před pařížskou katedrálou Notre-Dam s výkřikem „To je za Sýrii!“ napadl kladivem policistu, je alžírský doktorand, novinář a laureát ceny Evropské komise za boj proti diskriminaci. Napsal to britský server Breitbart s odkazem na švédská média.

Alžířan Farid Ikken (40) se před katedrálou s kladivem vrhl na hlídkujícího policistu. Způsobil mu lehčí zranění, než ho další muži zákona postřelili.

Muže, který ve Francii dokončoval doktorát, známí popisují jako „tichého a hodného“. Ikken v Alžírsku vystudoval překladatelství, pak odjel do Švédska. Tam ve studiích pokračoval, získal diplom v oboru žurnalistika a začal pracovat jako novinář. V roce 2009 pak dostal od Evropské komise novinářskou cenu za boj proto diskriminaci za článek o žadatelích o azyl, kteří nemají přístup k lékařské péči.

Po arabském jaru se v roce 2011 vrátil do Alžírska, kde několik let pracoval pro místní deník. „Nevykazoval žádné fundamentalistické postoje, například nikdy nemluvil o ISIS. Byl ale velmi oddaný náboženství,“ popsal Ikkena kolega Djamel Alitat. Tomu se Ikken svěřil, že během pobytu ve Švédsku se oženil a rozvedl a „poznal tam mnoho zklamání“. Žil osaměle a společnost žen nevyhledával. „Byla z něj cítit určitá frustrace, křehkost,“ dodal Alitat.

Video: Lidé zděšeně prchají od místa, kde útočník napadl policistu

Video  Lidé v panice utíkají od katedrály Notre-Dame poté, co na policistu kladivem zaútočil muž.  - Twitter.com
Video se připravuje ...

Před třemi lety se pak Ikken přesídlil do francouzského města Metz, kde se přihlásil k doktorskému studiu na místní univerzitě. Ve Francii si polyglot, hovořící čtyřmi jazyky, přivydělával překlady a psaním na volné noze pro místní média. Mezi jeho témata patřil například izraelsko-palestinský konflikt a situace přistěhovalců.

„Miláčku, kam jsi mi dala kladivo?“

„Ta zpráva náš šokovala. Jsme zděšeni, že se toho mohl dopustit takový vzdělaný a kultivovaný člověk,“ řekli webu L’Est Républicain výzkumníci z univerzity v Metz, na jejichž katedře Ikken psal doktorskou práci. Na univerzitní budovu, do níž docházel, mezitím neznámý vtipálek sprejem nastříkal nápis: „Miláčku, kam jsi mi dala kladivo?“

Počínání Ikkena v Paříži se podivuje i rodina v Alžírsku, podle níž radikální názory nikdy nezastával. „Byl proti Islámskému státu. Je ale pravda, že se ho velice dotýkala situace v Sýrii,“ podotkl jeho bratranec. Nic ale podle něj nenasvědčovalo tomu, že Ikken ve Francii pozvedne ruku proti lidem. „Počítal s tím, že se po doktorátu vrátí do Alžíru a spustí tady zpravodajský server,“ dodal bratranec.

Alžířan se nyní v nemocnici zotavuje ze střelného zranění a vyšetřovatelé čekají, až ho budou moci vyslechnout. Už ale oznámili, že v mužově bytě nalezli video naznačující jeho oddanost Islámskému státu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi