Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nezaměstnanost v Česku opět klesla. Nese to i rizika, varují analytici

Autor: pet, ČTK - 
8. června 2017
10:55

Nezaměstnanost v Česku čtvrtý měsíc v řadě klesla, v květnu činila 4,1 procenta proti dubnovým 4,4 procenta. Lidí bez práce bylo 308 521, což je nejnižší číslo za květen od roku 2008, tedy od doby před ekonomickou krizí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Počet volných míst naopak vytrvale stoupá, v květnu přesáhl 174 tisíc. Analytici však varují, že pokud by nezaměstnanost klesla pod čtyři procenta, je brzdou růstu hospodářství.

Nezaměstnanost v květnu klesla také v meziročním srovnání, loni v květnu činila 5,4 procenta. „V řadě regionů je podíl nezaměstnaných osob na historických minimech, především pak v oblastech, kde jsou průmyslové zóny,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

K poklesu počtu lidí bez práce pomohly podle Sadílkové růst ekonomiky i sezonní práce. „Česká ekonomika nadále roste a trh práce ovlivňují i sezonní práce, které už jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících, a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ doplnila.

VIDEO: Česká nezaměstnanost dál klesá, jinde je však problémem. Španěl Julio nemohl sehnat práci 2 roky

Z jednotlivých regionů měl stále nejvyšší nezaměstnanost Ústecký kraj s 6,6 procenta. Naopak nejnižší byl podíl nezaměstnaných opět v Plzeňském kraji, kde činil 2,6 procenta.

V mezinárodním srovnání měla Česká republika podle posledních dostupných dat evropského statistického úřadu Eurostat za duben 2017 nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii, uvedl pracovní úřad.

Nezaměstnanost by v dalších měsících mohla klesnout pod čtyři procenta, odhadují na základě čtvrtečních údajů analytici, které ČTK oslovila.

„Je pravděpodobné, že se podíl nezaměstnaných v dalších měsících sníží pod hranici čtyř procent, než se s příchodem zimy opět mírně zvýší a na konci roku by se měl pohybovat zhruba na současné úrovni, uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Za celý rok by podle něj měla nezaměstnanost činit 4,3 procenta, loni to bylo 5,5 procenta.

Ekonomická (ne)výhoda

Podílem volných míst k počtu nezaměstnaných (přes 56 procent) se podle hlavního analytika UniCredit Bank zřejmě Česko řadí na druhé místo na světě za Japonsko. „Již delší dobu převládají ke statistikám nezaměstnanosti komentáře, že její současná úroveň znamená spíš ekonomickou nevýhodu než výhodu. Volná pracovní síla zkrátka není a v dohledné době nebude,“ uvedl.

Firmy hledají podle analytika ČSOB Petra Dufka především kvalifikované a nekvalifikované dělníky, dále například řidiče, řemeslníky a kuchaře. „Nedostatek zaměstnanců se již stal překážkou pro rychlejší růst průmyslu a je velmi pravděpodobné, že zatím se na tomto faktu nic nezmění,“ upozornil.

Nedostatek pracovní síly může představovat brzdu pro českou ekonomiku. Dobrou zprávou je, že se můžeme těšit na další zvyšování mezd,“ dodal ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je řadu nabízených volných pracovních míst obtížné či nemožné obsadit. Jde především o kvalifikované a méně kvalifikované pracovníky do průmyslu nebo o řidiče. „Nezbývá než opět konstatovat, že aktuální vývoj na pracovním trhu vytváří ideální podmínky pro další zrychlení růst mezd, když míra nezaměstnanosti v ČR zůstává suverénně nejnižší v rámci zemí EU,“ uvedl.

Zobrazit celou diskusi