Ulice Brna kříží muž s balvanem. Zdánlivě beze smyslu jej valí před sebou. Šokuje kolemjdoucí. Umělecká performance Oldřicha Moryse přitahuje zájem lidí. Valení kamene je součástí uměleckého festivalu Sochy v ulicích, který ve spolupráci s městem pořádá Dům umění města Brna. 

Ulicemi se rozléhá charakteristický zvuk narážení valounu o dlažbu, který poutá pozornost. Kámen, který muž valí před sebou, pochází z Lulečského lomu. „Jde o speciálně vybraný typ kamene, který dlažbu v žádném případě nepoškozuje. Vyzkoušeno to bylo dopředu,“ vysvětluje Petra Fujdlová, tisková mluvčí Domu umění. Na první pohled není zřejmé, že je přemisťování kamene uměleckým ztvárněním. Lidé budou podivného muže s balvanem vídat celé léto. „Performance probíhá každý den, podle dohody s autorem je možné, že potrvá až do konce srpna,“ doplňuje Fujdlová.

V nesmyslné práci se střídá několik brigádníků. Celý den valí kámen městem, večer jej ponechají na určeném místě a ráno se vrací, aby v absurdním konání pokračovali. Smysl performance si pro sebe určí každý sám.

„Celý proces záměrně nemá jednoznačné významové ukotvení a lze jej chápat různými způsoby, ať už jako obecnou otázku po smyslu našeho konání či jako metaforu umění, jehož osudem je bezmoc. Zjevná iracionalita takového počínání ale může být interpretována i jako výraz vzdoru vůči tlaku současných politických a ekonomických systémů, nutícímu srovnat náš pohled s logikou peněz a moci a přizpůsobit se všudypřítomnému diktátu fetišismu výsledku,“ popisuje autor projektu Oldřich Morys. 

Mladý muž v rukavicích a batohem na zádech valí kus pískovce ulicí. Kolemjdoucí si jej fotí, snímky umisťují na sociální sítě, kde víří debata. Odkud se muž vzal? Někteří jej přirovnávají k brouku hovniválovi, jiní tvrdí, že chce být jen zajímavý. Další upozorňují na přirozenou podivnost města a lidí v něm žijících. „No jo, Brno.“ nebo: „Hele, to, co se v Brně v posledních pár týdnech děje, není normální, jestli tady nepřidávají nějaký svinstvo do vody,“ zaznívá v diskusi na sociálních sítích. 

Letošní ročník festivalu Sochy v ulicích se zamýšlí nad otázkou umělecké pravdy. Instalace v ulicích, jejichž hlavním cílem je vyvolat diskusi, najdeme v Brně až do konce srpna. U pohyblivých instalací, jako je třeba zmiňovaný balvan, je možné jednoduše zjistit jejich polohu pomocí informační SMS. V případě kamene stačí zaslat SMS ve tvaru BAO BALVAN na tel. číslo +420 778 705 203.

Fotogalerie
8 fotografií