Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozpad Úsvitu v přímém přenosu. Poslední ranou je odchod šéfa poslanců Černocha

Autor: Václav Lang - 
7. června 2017
14:10

Pár měsíců před volbami jsme svědky postupného zániku nejmenšího sněmovního uskupení – hnutí Úsvit. Po poslancích Martinu Lankovi a Janě Hnykové, kteří hnutí opustili v minulých dnech, teď přišla řada na šéfa poslaneckého klubu Marka Černocha. Na středeční tiskové konferenci potvrdil, že z Úsvitu odchází. 

„K dnešnímu dni ukončuji své členství ve straně Úsvit – Národní koalice. Hlavním důvodem mého odchodu je můj dlouhodobý kategorický nesouhlas s vedením strany, předsedou Úsvitu Miroslavem Lidinským, a jednání předsednictva, které několik měsíců blokuje uspořádání celostranického demokratického volebního sněmu,“ prohlásil Černoch na odpolední tiskové konferenci.  

Marek Černoch oznamuje svůj odchod z Úsvitu:

Pod Lidinského rukama podle něj zkrachoval projekt spolupráce s Blokem proti islámu, odešli čtyři poslanci a krajské volby dopadly „totálním fiaskem“. „Poslední kapkou pro mě byla několikaměsíční snaha předsedy Lidinského spojit Úsvit s extremistickými stranami,“ dodal. Za absurdní považuje rozhodnutí, že Úsvit nebude kandidovat samostatně a jeho členové se mohou objevit na cizích kandidátkách.

Černoch nadále zůstane poslancem a členem klubu Úsvitu. Zatím není rozhodnut o pokračování své politické kariéry. Obracejí se na něj prý jiné strany s nabídkami spolupráce, ale žádná zatím nevykrystalizovala. „V současné době tedy do jiné strany nepřecházím,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz.

Černoch se v minulých dnech vyjadřoval kriticky k snahám vedení strany spolupracovat s extremistou Adamem B. Bartošem a jeho Národní demokracií. Spekulovalo se i o jeho přestupu k ANO. Sám se ale na toto téma vyjadřoval zdrženlivě.

Z podobných důvodů odešla Hnyková i Lank, který přestoupil k Realistům. „My jsme se snažili spolu s některými dalšími kolegy – tím myslím třeba spolu s Markem Černochem – otočit kormidlo, kterým se Úsvit vydal. Ten směr se nám příliš nepozdával,“ řekl dříve Blesk.cz Lank.

Už v minulých letech opustili Úsvit někteří poslanci kvůli nespokojenosti s vedením strany. Přitom nejvyšší představitelé ani nezasedají ve Sněmovně. Předsedou je válečný veterán Miroslav Lidinský, prvním místopředsedou bývalý mluvčí strany Jan Zilvar.

Video  Zemanův projev zakončil hymnou syn Karla Černocha (+64)! Poslechněte si!  - Blesk
Video se připravuje ...

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

moiaza ( 7. června 2017 16:22 )

Černoch je úplně stejný darmožrout, jako Mareček Bendů. Rozbil Pitomiovi partaj, sám nic nedokázal, tak se dává na dráhu politického převlékače. Má namířeno do ANO, ale tam ho nechtěji. Zřejmě bude muset založit svou stranu, aby mohl mlaskat u koryta.

Bocian ( 7. června 2017 14:57 )

Ale jedinej kadimůra jde proti těm, co se jich všichni bojíte a nadáváte ne ně svorně v putyce. Moc bych za to nedal, že Čerňoch dostal politické zadání od ozubené pleše, rozložit kadímůrovi partaj. Čerňoch totiž od začátku věděl, že bez kadimůry je hovno v trávě - přesto ho podrazil (asi prachy).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa