Více než padesátka obrazů Boba Dylana už je připravena pro obdivovatele v Praze. Jeho díla začala vznikat v Americe během umělcových cest po koncertech napříč Spojenými státy americkými.

„Na svých cestách maloval Bob Dylan tužkou do skicáku. Vytvořil spoustu krásných kreseb, v podstatě kreslil úplně všechno. V Americe vznikaly kresby zvláště v počátcích, kdy cestoval v 60. a 70. letech po Spojených státech. Nejezdil po dálnicích, ale cestoval přes venkov, kde se různě zastavoval. Byl to takový svobodný život,“ uvedl vystavovatel Zdeněk Kočík s tím, že během amerických cest zvěčnil muzikant například malá městečka, motely, cesty a podobně.

Poprvé u nás

„Umělec tvořil také v Evropě a v Asii. Miluje Paříž, takže logicky i odtud vznikla spousta krásných věcí. V roce 1994 vyšly jeho kresby poprvé knižně. Prestižní londýnská Halcyon Gallery se posléze s Bobem Dylanem domluvila, že udělá limitovanou sérii grafických listů. A některé z nich jsou teď tady. Je to první taková akce ve východní Evropě. V minulosti byly dvě velké Dylanovy výstavy v italském Miláně a v Tokiu,“ prozradil Zdeněk Kočík.

V Praze vernisáží odstartovala výstava obrazů Boba Dylana.
Autor: Robert Klejch

Lidé mají díky unikátní výstavě v Křížové chodbě Staroměstské radnice v Praze možnost se přesvědčit, že světoznámému hudebníkovi a čerstvému nositeli Nobelovy ceny za literaturu není ani svět výtvarného umění cizí, což vystavovatel Kočík považuje za světovou raritu.

Koupě je obtížná

„Část vystavovaných děl je majetkem londýnské galerie, která kresby zapůjčila, další část patří pražské Galerii GOAP. Vzniklo celkem 75 číslovaných kolekcí s podpisy Boba Dylana, ke každému obrazu je certifikát. Pokud by si někdo chtěl tato díla koupit, je to velice obtížné, protože je prodávají pouze lidé z Halcyon Gallery, kteří s prodejem nespěchají,“ popsal vystavovatel.

Poslechněte si Zdeňka Kočíka na vernisáži:

Součástí výstavy je ještě 20 gramofonových desek s hudbou věhlasného muzikanta, na několika z nich jsou dokonce použité jeho kresby. Návštěvníci ve Staroměstské radnici najdou i fotografie Alana Pajera, který v minulosti Boba Dylana fotografoval ve společnosti Václava Havla.

„Václav Havel měl s Bobem Dylanem dlouholeté přátelství. Roku 1990 byl v New Yorku, kde se setkal s americkými intelektuály. Setkání organizoval právě Dylan s hercem Paulem Newmanem. Poté si celou dobu dopisovali. Oba pocházejí z generace, kdy se neobracelo k počítačům, ale k písemné formě,“ vysvětlil na tiskové konferenci před vernisáží výstavy fotograf Alan Pajer.

Václav Havel a Bob Dylan na snímcích Alana Pajera
Autor: Robert Klejch

Fotky po 20 letech

Právě vznik fotografií bývalého českého prezidenta s fenomenálním umělcem byl kuriózní. Před jejich pořízením se totiž Bob Dylan nenechal celých 20 let vyfotografovat. Václav Havel tehdy přišel s fotografem Alanem Pajerem do zákulisí před koncertem, kde se Bob Dylan soustředil před samotným hraním. Po zvláštním dialogu nakonec zpěvák souhlasil, aby fotograf několik snímků pořídil.

Nejen tyto fotografie, ale i autorské obrazy Boba Dylana můžete v samotném srdci Prahy obdivovat po dobu tří měsíců. Výstavní síň, kterou zajistil magistrát, bude Bobu Dylanovi patřit do 31. srpna.

Prohlédněte si fotografie z vernisáže a samotná umělecká díla Boba Dylana:

Fotogalerie
23 fotografií