Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Některé arabské země přerušily styky s Katarem. Podporuje prý terorismus

Autor: ČTK - 
5. června 2017
12:13

Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty oznámily, že přerušují diplomatické styky s Katarem. S touto zemí Perského zálivu přerušily i letecké a námořní spojení. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Bahrajnská vláda v prohlášení svůj krok zdůvodnila mimo jiné tím, že Katar podporuje teroristické aktivity a financuje skupiny napojené na Írán. Bahrajnské úřady rovněž přerušily letecké a námořní spojení s Katarem a vyzvaly své občany v Kataru, aby ho do 14 dnů opustily. Podobné kroky oznámila i Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty.

Bahrajnské ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že stáhne své diplomaty z Kataru do 48 hodin. Vyzvalo rovněž katarské diplomaty, aby opustili do dvou dnů Bahrajn.

Mezi Katarem a dalšími státy regionu panují dlouhodobě neshody. Minulý týden se katarská vláda snažila vyvracet, že tomu tak není. Učinila tak poté, co se na stránkách katarské oficiální tiskové agentury objevila údajná prohlášení vládnoucího katarského emíra šajcha Tamima bin Hamada, který v nich měl podporovat palestinské radikální hnutí Hamas a libanonské radikální hnutí Hizballáh. Katar tvrdil, že stránky jeho tiskové agentury napadli hackeři.

Katar je blízkým spojencem USA v regionu, na armádní základně v Kataru působí 10 000 amerických vojáků. Egypt a další arabské státy dlouhodobě obviňují Katar, že podporuje islamistické skupiny, jako například Muslimské bratrstvo či palestinský Hamas. Několik zemí Perského zálivu kvůli obavám z podpory islamistů ze strany Kataru odvolalo své velvyslance z Kataru už před třemi lety.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi