Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dahlgren je ve Valdicích pod léky a zvažuje dovolání. Chce sedět v Americe

Autor: ljš, ČTK - 
5. června 2017
12:19

Američan Kevin Dahlgren, který byl pravomocně odsouzen za čtyři vraždy v Brně, stále čeká na vyhotovení rozhodnutí olomouckého vrchního soudu. Konečné slovo ohledně možného podání dovolání k Nejvyššímu soudu tak ještě nepadlo. „Stále to ještě nemáme k dispozici, rozhodneme se až následně,“ uvedl Dahlgrenův obhájce Richard Špíšek.

Olomoucký vrchní soud potvrdil Dahlgrenovi doživotí v druhé polovině března, když zamítl jeho odvolání. Podle Špíška soudy standardně doručují rozsudky do 30 dní, ale už v případě prvostupňového verdiktu musel Dahlgren na doručení kvůli překladu do angličtiny čekat tři měsíce.

Podle Špíška se Dahlgren kloní spíše k tomu, že dovolání podá. Dává ale přednost výkonu trestu v Americe a dovolání by jeho případnou žádost o vydání prodloužilo. „To je jedna z těch věcí, kdy můj klient zvažuje všechna pro a proti,“ uvedl Špíšek.

Dahlgren trest vykonává ve věznici ve Valdicích, Špíšek ho po verdiktu v Olomouci zatím jednou navštívil. Uvítal by, kdyby to všechno šlo rychleji. Ale vzhledem k tomu, že rozsudek krajského soudu se doručoval tak dlouho, tak je s delší dobou srozuměný a smířený,“ uvedl Špíšek.

Ohledně stavu Dahlgrena Špíšek uvedl, že je stabilizovaný. Bere léky, ne však nějaké extrémní dávky.

Dahlgren podle rozsudku v květnu 2013 zabil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel – otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Mladík byl 23. května zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy poté rozhodly o jeho vydání do ČR, kam byl dopraven 31. srpna 2015.

Vinným ho uznal brněnský krajský soud loni v červenci, proti rozsudku se odvolal. Letos v březnu olomoucký vrchní soud odvolání zamítl.

Video  Obhájce Richard Špíšek zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu a chce přesunout Dahlgrena do USA.  - Foto Blesk - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

karolcenter ( 6. června 2017 12:42 )

Debilko si myslí že basa v USA je prechádzka ružovým sadom.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání