Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Pro Alláha“, křičeli útočníci. K atentátu v Londýně se přihlásil ISIS

Autor: ČTK - 
5. června 2017
07:01

K sobotnímu teroristickému útoku v Londýně, který si vyžádal sedm obětí a desítky zraněných, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na agenturu Amak, kterou islamisté z IS ke komunikaci se světem používají. Mezi oběťmi ani zraněnými po sobotních teroristických útocích v Londýně nejsou Češi.

Hnutí IS se pravidelně hlásí k odpovědnosti za většinu útoků v západním světě, a to i tehdy, když osamělí útočníci byli pouze inspirováni jeho ideologií, aniž by na IS měli přímo kontakt.

Fotogalerie Teror v Londýně: Dodávka vjela na mostě do lidí, útočníci… 70 fotografií

Úřady již dříve uvedly, že útok zřejmě souvisel s islámským radikalismem. BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci při činu křičeli: „Toto je pro Alláha“.

Trojice útočníků najela vysokou rychlostí dodávkou do lidí na chodníku na mostě přes Temži, poté zamířila do nedaleké čtvrti Borough Market, kde zaútočila na lidi noži. Policie atentátníky za osm minut po ohlášení incidentu zastřelila.

Video  Útok v Londýně: Dodávka najela do lidí. Pak teroristé vytáhli nože.  - Reuters
Video se připravuje ...

Jde již o třetí teroristický útok v Británii, k němuž se letos hnutí IS přihlásilo, uvedla agentura AP. Tím posledním byl sebevražedný atentát v Manchesteru u koncertní haly, při němž minulý měsíc zahynulo 22 osob a více než stovka osob byla zraněna. V březnu najel útočník do lidí v Londýně na Westminsterském mostě a poté u parlamentu ubodal neozbrojeného policistu, celkem zabil pět lidí a padesátku jich zranil.

Češi nebyli mezi oběťmi ani zraněnými 

Po sobotních teroristických útocích v Londýně nejsou mezi oběťmi ani zraněnými Češi. ČTK to v pondělí řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Úřad současně doporučil českým občanům v Londýně, aby se do odvolání v britské metropoli vyhýbali místům s vysokou koncentrací lidí a oblastem, kde teroristé útočili.

V Česku není podle nedělního vyjádření ministra vnitra Milana Chovance kvůli útokům v Londýně zatím důvod svolávat Bezpečnostní radu státu a není třeba ani měnit stupeň teroristické hrozby, který je na čísle jedna.

Charita po atentátu v Manchesteru

Právě v Manchesteru, který se stal před dvěma týdny terčem teroristického útoku, se v neděli sešlo přes 50 tisíc lidí na charitativním koncertě americké zpěvačky Ariany Grandeové. Další tisíce lidí sledovaly koncert v přímém přenosu. Účastníci akce vzpomněli na 22 obětí a desítky zraněných, které si vyžádal sebevražedný atentát po hudebním vystoupení Grandeové minulý měsíc.

Na koncertě, který se konal za přísných bezpečnostních opatření, vystoupila řada hudebníků, včetně rodáka z Manchesteru Liama Gallaghera (dřívějšího lídra kapely Oasis). Soustrast pozůstalým obětí, ale i díky statečným obyvatelům města vyjádřili na pódiu také Justin Bieber, Coldplay či Katy Perryová. Mnozí ocenili, že lidé se obřího koncertu zúčastnili jen den po dalším teroristickém útoku v Londýně.

Právě kvůli sobotnímu londýnskému útoku se objevily na sociálních sítích obavy, zda se koncert v Manchesteru uskuteční. Manažer Grandeové a Justina Biebera Scooter Braun obavy na Twitteru rozptýlil. „Všichni umělci, kteří mají vystoupit, jsou ve svém úmyslu nezdolní a zúčastní se. Žádáme statečné město Manchester i svět, aby se k nám připojil – nenávist a strach nikdy nezvítězí,“ napsal Braun pár hodin před koncertem.

Odvahu obyvatel Manchesteru ocenil i americký rapper Pharrell Williams. „Necítím ani nevidím tu žádný strach. Jediné, co dnes večer tady cítím, je láska, nezdolnost a pozitivní energie,“ řekl rapper, než spolu s Miley Cyrusovou zazpíval svůj hit Happy. Sílu lásky zdůraznil také Justin Bieber, který prohlásil, že láska vždycky zvítězí.

O lásce hovořila několikrát za večer i Grandeová, která vystupovala na pódiu oděna do bílého svetru se sloganem One Love Manchester. „Dnes je to vše o lásce,“ prohlásila se slzami v očích Grandeová před tisíci rovněž dojatých diváků. Zpěvačka, která má fanoušky zejména mezi dětmi, v pátek navštívila některé zraněné v místní nemocnici a přinesla jim slunečnice a medvídky.

i love you

Příspěvek sdílený Ariana Grande (@arianagrande),Čen 3, 2017 v 9:21 PDT

Vše o útoku v Londýně čtěte ZDE >>>

sores ( 5. června 2017 10:50 )

Jen ať vraždí o 106!!! To je dobře a pořád málo! Bílé rase politické to nevadí, platí jim, pozvala je do Evropy a stará se o ně. Za vše si může bílá rasa politická a lidi si netroufnou proti politikům jít, tak ať si nestěžují! A ti černí ať vraždí dál a množí se jak krysy.

tgbg ( 5. června 2017 08:41 )

K atentátu v Londýně se přihlásil ISIS a ISIS je z Ruska.

Zobrazit celou diskusi