Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kníže má průšvih: Ve svém lese skladuje nebezpečný odpad

Autor: Vlaďka Hradská - 
5. června 2017
06:10

Hazard s lidskými životy? Kníže a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (79) si podle svých slov zakládá na tradicích a dodržování zákonů. Vypadá to ale, že jde jen o slova...

Firma, kterou kníže vlastní spolu se synem Johannesem (49), totiž o pravidla ve zdejší oboře tolik nedbá. Už měsíce se tam válí nebezpečný odpad. Firma také bezdůvodně tvrdí, že se v oboře lidé nesmějí volně pohybovat.

Kníže zřejmě netuší, že v oboře Květov, která náleží ke schwarzenberskému panství, dlouhé měsíce leží hromady rozpadajících se pražců napuštěných nebezpečnými kreosotovými oleji. Případ už šetří policie.

„Oznámení, že pražce leží v blízkosti potoka, šetříme od minulého pátku. Zatím není jasné, o jakou právní klasifikaci jde,“ potvrdila Blesku policejní mluvčí Kamila Ingrišová Čuřínová. Na hromady pražců upozornil Ivan Pfeifer (52), který do obory chodí na procházky.

„Pražce sloužily jako sloupky plotu. Ty na podzim vyměnili a pražce tu nechali. Válelo se to u potoka, který teče do blízké Orlické přehrady, a teď to převezli o kus dál. Je to nebezpečný odpad a je tu už od podzimu,“ řekl Blesku.

Jako paradox působí v této souvislosti článek z dubna 2017 v časopise Myslivost, kde si kníže postěžoval na Čechy. Prý se mu líbí, jak v Německu a Rakousku lidé dodržují zákony, starají se více o půdu a v lesích tam není tolik odpadu jako u nás...

Ministerstvo: Do obory se smí

Snímky pražců byly podle Jana Červenky ze Schwarzenbergovy firmy pořízeny v místech, kam nemá veřejnost přístup. Ministerstvo zemědělství, které Blesk požádal o vyjádření, to ale vidí jinak. Do obory je podle něj možno vstupovat na vlastní nebezpečí a sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody. Vstup může omezit nebo zakázat obecní úřad na návrh uživatele podle zákona o myslivosti například v době, kdy se rodí mláďata, hnízdí ptáci nebo probíhá lov.

Firma spravující oboru Květov požádala Městský úřad v Milevsku o nařízení dočasného zákazu vstupu do obory pro veřejnost v době od 1. 4. 2017 do 31. 12., a to až do roku 2024. „V této věci dosud nebylo rozhodnuto. Záleží na stanovisku účastníků řízení,“ řekla tajemnice MěÚ Milevsko Vladimíra Štorková.

Vedení firmy Orlík nad Vltavou, která spravuje oboru Květov, pochybení odmítá. „Starý oborní plot měl sloupky z železničních pražců. Ty teď odstraňujeme a nahrazujeme betonovými. Vlastně se tím zbavujeme staré ekologické zátěže. Bylo to na přechodnou dobu někde uloženo, než se to odveze, a nějaký odpůrce toho využil,“ řekl zástupce ředitele pro lesní provoz Jan Červenka.

Staré pražce do lesa nepatří

Polorozpadlé pražce napuštěné kreosotovými oleji jsou podle ministerstva životního prostředí nebezpečný odpad. „Pokud už nejsou k použití a leží na hromadě, lze to chápat jako nepovolenou skládku nebezpečného odpadu. Ta nemá na lesní půdě ani jinde co dělat. Pokud je s nebezpečným odpadem nakládáno v rozporu se zákonem, hrozí pachateli sankce do 50 milionů korun,“ řekl Martin Kocábek z Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí České Budějovice.

joudajoudovy ( 6. června 2017 11:18 )

jako vtip nic, moc. dnes jsem slysel lepsi: na apel kalouska,jeho loutka sobotka okamzite zacne koordinovat prace na odstaneni ekologicke zateze v orlickych lesich a oslovi sve ministry. ministr zivotniho prostredi prevzme veskerou zodpovednost. ministr dopravy zajisti vystavbu komunikacemi. ministr spravedlnosti,pres reditele vezenske sluzby,zajisti silne mukly a bachare. ministryne prace a socialnich veci,pres urad prace,zajisti mimoradne davky a odpracovany cas zahrne do duchodoveho vymeru. ministr bez portfeje chvojka ma dohlizet na lidska prava a svobody ras,vyznani a skupin. ministr vnitra a ministr obrany zajisti policii,hasice,zachranky,chemickou jednotku,polni nemocnici,helikoptery. ministryne pro mistni rozvoj zajisti zabor,stavebni dozor a horskou sluzbou. ministr zdravotnictvi u zdravot.pojistoven zajisti nadstandart.lekarskou peci. ministryne skolstvi,mladeze a telovychovy oslovi neziskovky,lektory,trenery a ze skladu odepise dva posledni mice. ministr prumyslu a obchodu zajisti zivnostniky s EET pro catering a sefkuchare pohlreicha. ministr zemedelstvi dohlidne na kvalitu potravin a ze sve farmy doda produkty v bio kvalite. ministr kultury vysle nejvice osvedcene umelce-bartosku s dykem, issovou, vilhelmovou, geislerovou.jako prekvapeni vecera,z kanady prileti strycek brady se tremi kufry. ministr zahranicních veci ma vypracoval zpravu a po svete sirit osvetu. ministr bez portfeje belobradek zajisti vedce, roboty a pojede k sudetakum navazal pratelstvi s ceskymi i nemeckymi mukly. ministr financi celou saradu zaplati z eu dataci. kdyz se po deseti letech v orlickych lesich objevi likvidatori ekologicke zateze a po provedene praci, spokojeni objizdi do svych cel,ridic autobusu na ceste vidi vetcheho,vravorajiciho starce kouriciho dymku. ridic zastavi,otevre dvere autobusu a starce vyzve: "pane knize,nechcete si jit sednout?"

SimonH ( 5. června 2017 23:10 )

Tento článek mi připadá jako zbytečná diskreditace Karla Schwarzenberga na politickou objednávku. Blesk má taky rád Zemana, takže se to dá očekávat.

Jakub_96 ( 5. června 2017 22:00 )

Zchudlá šlechta? Schwarzenbergové byli za první republiky movití čeští občané podporující Beneše proti Hitlerovi. Pozemky jim sebral Hitler, pak komunisti. Po roce 1990 se pan Schwarzenberg vrátil jako mezinárodně respektovaná osobnost ;) A zákony neporušuje. To si jen někdo honí triko, zatímco pan KS opravuje a zvelebuje svůj les, takže si materiál, který tam roky byl, do svého lesa odložil, aby ho pak mohl komplet odvést.

Jakub_96 ( 5. června 2017 21:53 )

Výborně, takže pan Schwarzenberg mění oplocení u obory, dočasně si na svém pozemku uskladní starý materiál, který tam léta stejně byl, uskladní jej poměrně "úhledně", ale čecháčci žalovníčci si jdou stěžovat, že staré železniční pražce (jejich ekologická závadnost fakt musí být obrovská, když jich je po republice miliony) znečišťují les, který jim ani nepatří.

ondra.dos ( 5. června 2017 18:46 )

Já teda nevím, ale sám nemám nijak dokonalý přehled, co se mi kde válí. Když k tomu připočteme ještě rozsah Schwarzenbergových nemovitostí a pozemků, vůbec bych se nedivil, kdyby mu nějaké pražce unikly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa