Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lásko, zůstaň se mnou! Dramatické video ukazuje záchranu oběti londýnského útoku svědky

Autor: els - 
4. června 2017
18:16

Video zachycuje hrůzný sobotní večer v Londýně, kde tři muži bodali do kolemjdoucích noži. Nad jednou z obětí útoku se sklání žena. „Zůstaň se mnou, prosím, miluji tě,“ zní ze záznamu, na kterém oběť ošetřují svědci a později i záchranáři.

Jednou z obětí byl i neznámý muž, který je natočen na videu, kde je zachycena i srdcervoucí scéna. Vedle vážně zraněného muže pláče žena, která se zoufale snaží přivolat svého patrně partnera zpět.

„Zůstaň se mnou, prosím, miluji tě,“ křičí na celou ulici, zatímco se policista snaží muže resuscitovat. "Nenech ty zm*dy, aby se jim to podařilo! Vydrž," pláče. Otřesná událost začala na mostě London Bridge, kde útočníci najeli dodávkou do davu lidí.

Teroristický útok na London Bridge
 
22:00
4. 6. 2017

To je pro dnešek vše, vážení čtenáři. Zítra se k vám ovšem opět vrátíme s aktuálními zprávami z Londýna.

 
21:59
4. 6. 2017

Německo na památku obětí útoků v Londýně promítlo na Braniborskou bránu vlajku Velké Británie.

 
21:46
4. 6. 2017

Muslimská rada Británie (MCB) odsoudila noční teroristický útok v Londýně, který si vyžádal životy sedmi lidí a zranění několika desítek dalších. Generální tajemník rady Harun Rashid Khan uvedl, že ho zpráva o atentátu šokovala a rozhněvala.

 
21:21
4. 6. 2017

Mezi oběťmi a raněnými při sobotních útocích v Londýně zatím nejsou hlášení žádní Češi. Ministerstvo zahraničí ovšem zatím nemůže nic vyloučit kvůli pokračující identifikaci. Ambasáda je v kontaktu s londýnskou policií. V souvislosti s útoky zatím není nutné svolávat Bezpečnostní radu státu ani schůzku zpravodajských skupin. Podle ministra vnitra Milana Chovance zatím nejsou informace, že by se útok týkal Česka. Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenci britské královně Alžbětě II. Čeští politici útoky od rána odsuzují jako ohavné, odporné, bezohledné, otřesné či neomluvitelné.

 
20:59
4. 6. 2017

Kamarád jednoho z útočníků ho již před časem nahlásil na protiteroristickou linku! Popsal, že si s ním po jednom z předchozích teroristických útoků povídal a byl totálně šokovaný tím, co mu kamarád řekl. "Hovořili jsme o konkrétním útoku, který se stal, a jako většina radikálů měl ospravedlnění pro cokoliv, úplně pro všechno," řekl. "Ten den jsem si uvědomil, že musím kontaktovat úřady," řekl. Jenže muže nikdo nezatkl, ani mu nezabavili cestovní pas...

 
20:46
4. 6. 2017

Na místech útoků se objevují první květiny.

 
20:17
4. 6. 2017

Londýnský policista, který byl vážně zraněn jedním z teroristů, byl již schopen poskytnout svědeckou výpověď. "Ačkoli je ve vážně špatném stavu, dokázal vyprávět, jak čelil útočníkům ozbrojeným pouze s obuškem," popsal policistovu výpověď vrchní konstábl Paul Crowther.

"Pro důstojníka, který se k nám připojil před méně než dvěma lety, byla statečnost, kterou ukázal, neuvěřitelná. Jsem na něj hrdý."

 
19:42
4. 6. 2017

Koncert Arianny Grande a dalších známých umělců v Manchesteru můžete sledovat živě zde:

 
20:12
4. 6. 2017

Facebook vydal prohlášení, ve kterém tvrdí, že mají v plánu sociální síť proměnit v "nepřátelské prostředí" pro teroristy. K tomuto kroku přistoupili po prohlášení Theresy Mayové, která požadovala, aby internetové platformy začaly jednat.

"Využíváme kombinaci technologie a recenzí od uživatelů a agresivně postupujeme v odstraňování teroristického obsahu z naší sítě, vždy okamžitě, co jsme na něj upozorněni. Pokud máme nějaké podezření, že by někomu hrozilo nebezpečí, upozorňujeme ihned bezpečnostní složky.

 
19:15
4. 6. 2017

Podle svědků měli dva zadržení muži z East Hamu vyholené hlavy, dlouhé plnovousy a dlouhé muslimské róby.

 
19:06
4. 6. 2017

Žádná z předpokládaných teroristických organizací se zatím k včerejšímu útoku nepřihlásila. ISIS ale na internetu vyzývá své bojovníky k dalším podobným útokům. "Není to složité," píše se podle BBC v jedné zprávě.

 
18:45
4. 6. 2017

Devatenáctiletá studentka z Nantwiche pátrá po taxikáři, který ji včera večer měl zachránit život. "Zastavil přímo u mě a křičel: 'prosím utíkej, musíš okamžitě utéct, běž pryč, pryč!'. Otočila jsem se a uviděla jsem chlapa s ohromným nožem. Utíkala jsem, jak nejrychleji jsem mohla, a ukryla se v nejbližší hospodě," popsala Rhiannon Owens.

Uvnitř hospody na všechny křičela, že se musí ukrýt uvnitř. Utekli do zadních prostor, odkud slyšeli výstřely. "Trvalo to věčnost," dodala.

"Nevím, kdo jsi, ale zachránil jsi mi život. Stihla jsem utéct, jen protože jsi mi to poradil. Ať už jsi kdokoliv, chci ti moc poděkovat."

 
18:37
4. 6. 2017

Zátah v East Hamu má zatím dva zatčené - obyvatel bytu, který policie prohledávala, dokonce vyskočil na okno a plánoval utéct skokem z 1. patra, policisté ho ale vtáhli zpět dovnitř. Podle svědků bylo na místě minimálně 20 policistů a na střeše seděl sniper s puškou.

 
18:26
4. 6. 2017

Fanoušci sdílejí první fotky z koncertu One Love v Manchesteru.

 
17:57
4. 6. 2017

Jako hrdina je také oslavován rumunský kuchař, který vtáhl asi 20 prchajících lidí do pekařství, kde pracuje, a který jednoho z útočníků praštil bedýnkou. Kuchař Florin Morariu, který pracuje v pekařství Bread Ahead na Borough Market, řekl agentuře AP: „Podívali jsme se z okna, protože jsme viděli, že se něco děje, všichni utíkali... lidé omdlévali, padali a my jsme šli ven, abychom se podívali, co se děje.“ Když viděl útočníky, jak bodají do lidí, nejprve prý „ztuhnul“ a nevěděl, co dělat. Pak ale šel a jednoho z teroristů udeřil bedýnkou do hlavy.

„Bylo tam policejní auto s tlampačem, hlásalo ‚utíkejte, utíkejte‘, pak policie hodila granát.... a pak jsem běžel.“ Když pak Morariu viděl zoufalé lidi, umožnil asi 20 z nich, aby se schovali v pekařství, a stáhl rolety.

 
17:44
4. 6. 2017

Jednou z hrdinek sobotního teroristického útoku v Londýně je podle britských médií žena, která vlastním tělem zablokovala dveře jedné restaurace a na chvíli tak zabránila útočníkům, aby vnikli dovnitř. Podle svědka, řidiče taxíku, tak zachránila možná i 20 lidí, kteří mezitím utekli zadním vchodem.

Řidič taxíku Aksha Patel řekl televizi Sky News, že ženě se podařilo dveře zevnitř zablokovat na pár vteřin, než ji útočníci patrně přetlačili. „Věděla, že jde o zlé lidi, kteří se snaží dostat dovnitř,“ uvedl Patel. „Lidem se podařilo uprchnout zadními dveřmi, takže zachránila snad 20 životů,“ dodal.

 
17:38
4. 6. 2017

Policie při zásahu proti teroristům postřelila i jednoho civilistu, jeho stav není kritický. Zbraně použilo osm policistů, kteří vystřelili 50krát.

 
17:29
4. 6. 2017

Při nočním teroristickém útoku v Londýně zahynul jeden kanadský občan, oznámil to kanadský premiér Justin Trudeau. 

 
17:24
4. 6. 2017

Pořadatelé zajistili jídlo a pití pro všechny fanoušky čekající na koncert One Love na památku obětem útoku v Manchesteru.

 
17:16
4. 6. 2017

Paul Ashworthy přijel do metropole z 35 kilometrů vzdáleného Surrey. Nyní objíždí centrum Londýna na kole s taškami plnými lahvemi s vodou, které dává hlídkujícím policistům. „Právě jsem přivezl policistům nějakou studenou vodu. Není to nic ve srovnání s tím, co dělají. Chci jim jen vrátit něco za jejich služby. Ochraňují nás a zachraňují naše životy,“ řekl reportérovi BBC. 

 
17:10
4. 6. 2017

V londýnské čtvrti East Ham probíhá další policejní zátah s velkou pravděpodobností ve spojení s včerejšími útoky.

 
17:04
4. 6. 2017

Policie žádá veřejnost o pomoc – prosí o všechny, kteří byli na místě a pořídili fotografické či video materiály, aby je jako důkazní materiál poskytli i policii.

 
16:59
4. 6. 2017

Při atentátu byli zraněni čtyři Francouzi, z toho jeden vážně, oznámil to francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Upřesnil tak předchozí bilanci Elysejského paláce, která hovořila o dvou zraněných francouzských občanech. Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je potvrzeno zranění jednoho Australana, jenž je v nemocnici, a úřady prověřují možné zranění druhého australského občana. Podle britských médií byli zraněni také dva Novozélanďané. Berlín ohlásil jednoho zraněného Němce.

České ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že nemůže zcela vyloučit, že by mezi zraněnými nebo oběťmi po útocích v Londýně byli nějací Češi. Identifikace obětí může trvat hodiny. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Irena Valentová. Ambasáda je podle ní v kontaktu s londýnskou policií.

 
16:54
4. 6. 2017

Podle národní zdravotní služby je po útocích v Londýně 21 lidí ze 48 zraněných v kritickém stavu.

 
16:49
4. 6. 2017

Dodávka použitá v útoku na London Bridge byla pronajatá od firmy H&Q. „Pomáháme příslušným policejním orgánům a v této fázi nemůžeme věc dále komentovat kvůli probíhajícímu vyšetřování,“ uvedl mluvčí firmy.

 
16:42
4. 6. 2017

Britská veřejnost oslavuje policisty, kteří se v Londýně hrdinně postavili teroristům. Jako jeden z prvních se pokusil zneškodnit útočníky policista mimo službu, nyní je v kritickém stavu. Pouze s pendrekem v ruce čelil radikálům vyzbrojeným noži jistý dopravní policista, který byl vážně zraněn, nyní je ale ve stabilizován stavu.

O policistovi, který byl v době útoku mimo službu, média píší jako o hráči rugby, který se rozhodl zastavit všechny tři útočníky. List Daily Mirror na webu uvedl, že s nimi bojoval, dokud nepadl k zemi.

Při útoku byli zraněni celkem čtyři policisté. Londýnská policie ocenila přístup všech zasahujících, kteří se nehledě na nebezpečí a službu rozhodli teroristům postavit.

 
16:33
4. 6. 2017

Jednu z pohřešovaných – šestnáctiletou Asyu Mustafu – se podařilo po mnoha hodinách konečně najít. Skutečně se nacházela u místa, kde došlo k útoku – při zběsilém útěku před teroristy ztratila telefon.

 
16:32
4. 6. 2017

V půl osmé večer začíná koncert na památku obětí útoku v Manchesteru, který se koná i přes včerejší události. Vystoupí zde:

  • Take That
  • Robbie Williams
  • Niall Horan
  • Little Mix
  • Pharrell Williams
  • Miley Cyrus
  • Justin Bieber
  • Usher
  • Katy Perry
  • Coldplay
  • Black Eyed Peas
  • Ariana Grande
 
16:29
4. 6. 2017

Velkou Británii čeká minuta ticha v 11 dopoledne v úterý 6. června. Uctí tak památku obětí londýnského teroristického útoku.

 
16:21
4. 6. 2017

Policie už zná identitu všech tří útočníků z včerejší noci, zatím jména ale nebudou zveřejňovat.

 
16:19
4. 6. 2017

Londýňané by měli v nejbližších dnech očekávat větší množství policistů v ulicích i stanicích metra, upozornila na to přímo britská policie na Twitteru.

 
16:01
4. 6. 2017

Předseda liberálních demokratů Tim Farron kritizoval slova Mayové o tom, že „už toho bylo dost“. „Dost toho bylo už tehdy, když se to stalo poprvé,“ řekl Farron televizi Sky News s tím, že premiérkou avizované přehodnocení protiteroristické strategie přichází hodně pozdě.

Podobně hovořil i někdejší předseda britské protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který na Twitteru uvedl, že prohlášení „bylo toho dost“ už mělo přijít před rokem. „Mayová nyní mluví o tvrdém postupu proti terorismu. Šest let přitom byla ministryní vnitra,“ dodal Farage.

 
15:53
4. 6. 2017

Na sociálních sítích se krátce po útoku začal šířit hashtag #SofaForLondon (#PohovkaProLondýn), prostřednictvím kterého Londýňané nabízeli lidem v nouzi nocleh, šálek čaje či možnost si popovídat. Dveře otevřely restaurace, hospody a svatostánky patřící k různým náboženstvím. Lidé si tam mohli odpočinout a dostali jídlo. Zaměstnanci hospody Royal Oak poskytli po útoku útočiště asi 150 lidem. Mnoho z nich muselo být evakuováno z okolních hotelů a nemohli se dostat zpět, někteří tam byli s malými dětmi. Lidé v hospodě zůstali asi do tří hodin ráno.

 
15:51
4. 6. 2017

Dnešní benefiční koncert na podporu obětí květnového teroristického útoku v britském Manchesteru se uskuteční i přes sobotní atentát v Londýně. Britským médiím to potvrdil manažer zpěvačky Ariany Grandeové, při jejímž koncertě v Manchesteru se odpálil sebevražedný atentátník. Zpravodaj BBC, který je v místě konání před manchesterským kriketovým hřištěm Old Trafford, uvedl, že před stadionem jsou velká bezpečnostní opatření.

 
15:43
4. 6. 2017

Fotografie ze zásahu ve čtvrti Barking, kde policie zatkla 12 podezřelých mužů a žen

 
15:30
4. 6. 2017

BBC uvedla, že podle sousedů byl jeden z útočníků ženatý, měl dvě děti a ve čtvrti Barking žil tři roky.

 
15:20
4. 6. 2017
Ken Chigbo, který v Barkingu bydlí, řekl Sky News, že muž označovaný za atentátníka s ním ještě v sobotu mluvil a zajímal se o jeho dodávku. „Zrovna se stěhuju, takže mám před domem velkou dodávku,“ uvedl Chigbo. „Vždycky se choval mile, ale tentokrát to byl jiný druh přívětivosti. Je těžké to popsat. Ptal se mě, kam se stěhuju a tak, pak se začal vyptávat na dodávku. Odkud ji máš, Kene? Na kolik přišla? Je možné ji mít i s automatickým řazením? Všechno to byly konkrétní otázky na dodávku, nyní mi dávají smysl. Tehdy jsem to nevnímal,“ dodal.
 
15:09
4. 6. 2017

Jako hrdinku popisují svědci ženu, která vlastním tělem zabarikádovala vstup do restaurace, kam chtěli útočníci vtrhnout. Zachránila tak život nejméně 20 lidem.

 
15:01
4. 6. 2017

Londýnská policie dnes oznámila, že v souvislosti se sobotním teroristickým útokem zatkla 12 lidí, všechny na východolondýnském předměstí Barking. Razie na několika adresách v Barkingu pokračují, dodala policie. Londýnská policie podle serveru Sky News také uvedla, že vyšetřování postupuje rychle. Britská média už dříve informovala o zátahu v bydlišti jednoho z pravděpodobných atentátníků v Barkingu. Fotograf agentury Reuters uvedl, že policie z bloku domů odvedla čtyři ženy, jejichž obličej byl zakrytý.

 
14:58
4. 6. 2017

8 minut hrůzy v Londýně:

Video se připravuje ...
 
14:50
4. 6. 2017

Svědci vypověděli, že muslimští taxikáři po útocích rozváželi lidi zdarma domů.

 
14:40
4. 6. 2017

Papež František vyzval katolíky po celém světě, aby se pomodlili za oběti útoku a jejich rodiny.

 
14:31
4. 6. 2017

Vlajky EU jsou v Bruselu spuštěné na půl žerdi.

 

 
14:15
4. 6. 2017

Britská policie od rána zasahuje v domě na východolondýnském předměstí Barking, kde bydlel jeden z pravděpodobných pachatelů sobotního atentátu v Londýně. Uvedl to zpravodajský server televize Sky News. Policie podle něj zatkla čtyři muže a jednu ženu, kterou později propustila. Jeden ze sousedů Sky News řekl, že policie mu ukázala snímek podezřelého, jenž vypadal jako jeden z jeho sousedů. Označil ho za „přívětivou osobu“, která v místě bydlela tři roky a má malé děti. Podle jiných svědků jde o muže pákistánského původu. V místě je podle Reuters mnoho policistů.

 
14:09
4. 6. 2017

Během útoků byli zraněni čtyři policisté. Jeden z nich byl zrovna mimo službu a při pokusu zlikvidovat útočníka s nožem byl těžce raněn.

 
13: 50
4. 6. 2017

V Londýně byla při sobotních útocích pobodána i Australanka Candice Hedge. Žena se nyní zotavuje v nemocnici. „Ahoj všichni, jak už asi víte, jsem v pořádku. Trochu to bolelo, ale přežila jsem. Děkuji, že jste na mě mysleli,“ napsala na Facebook.


 
13:45
4. 6. 2017

„Musíme přestat být politicky korektní a začít se zajímat o bezpečnost našich lidí. Pokud nebudeme chytří, zhorší se to. Všimli jste si, že právě teď nemáme žádnou debatu o držení zbrani? To proto, že používají nože a nákladní auto!“ napsal americký prezident Donald Trump na Twitter.

 
13:28
4. 6. 2017

Policie zasahovala ve východolondýnské čtvrti Barking, protože tam údajně bydlel jeden ze tří atentátníků, píší britská média. Podle nepotvrzených informací byli zadrženi čtyři muži a jedna žena, kterou později propustili.

 
13:06
4. 6. 2017

Britové ukázali při útoku v Londýně velkou solidaritu. Na sociálních sítích se objevila velká nabídka volných pokojů a míst, kde mohli lidé přečkat noc či se případně schovat před nebezpečím. „Pokud potřebujete zůstat na bezpečném místě, bydlím blízko Londýnského mostu. Šálek čaje a možnost přespání zadarmo,“ píše Lydia Hamilton.

 
12:55
4. 6. 2017

„S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o dvou útocích v Londýně, na London Bridge a Borough Market, které si vyžádaly oběti na životech a mnoho zraněných. Je mi nesmírně líto, že je Vaše vlast krátce po teroristickém útoku v Manchesteru vystavena další strašlivé zkoušce. Velká Británie však v této nelehké době ukázala světu odvahu a připravenost, jejímž důkazem je mimo jiné profesionální zásah ozbrojených složek i klid a odhodlání britských občanů. Jsem přesvědčen, že nemáme jinou volbu, než proti terorismu tvrdě bojovat, a v tomto boji je Česká republika plně Vaším spojencem. 

Vaše Veličenstvo, chtěl bych Vás ujistit, že jsme v této těžké chvíli myšlenkami s Vámi. Dovolte mi, abych vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám oběti,“ uvedl v kondolenčním dopise pro Mayovou český prezident Miloš Zeman.

 
12:46
4. 6. 2017

„V hrůze jsem sledoval včerejší události v Londýně. Zbabělci, kteří tyto útoky spáchali, nebudou podkopávat naši odolnost, soucit a demokracii. Vím, že lidé z Londýna budou stejně vzdorovití, jako lidé z Manchesteru. Evropská unie, její členské státy a její spojenci po celém světě jistě drží s nimi. Společně budeme nadále podporovat hodnoty, které nás činí mírovou, tolerantní, otevřenou a demokratickou společností,“ napsal v kondolenčním dopisu pro britskou premiérku Theresu Mayovou předseda evropské komise Jean-Claud Juncker.

 
12:34
4. 6. 2017

Lidé na sociálních sítích děkují taxikářům a řidičům služby Uber, kteří jim pomohli se v bezpečí dostat z míst sobotního útoku.

 
12:29
4. 6. 2017

Policie na předměstí Barking při dopolední razii zatkla pět lidí, informuje denik The Mirror.

 
12:23
4. 6. 2017

Zpěvačka Ariana Grande, na jejímž  koncertu v Machasteru zabil útočník bombou 22 lidí, uspořádá dnes benefiční koncert na podporu rodin obětí květnového útoku. Vystoupení proběhne pod zvýšenými bezpečnostními opatřeními. Policie návštěvníky vyzývá, aby s sebou nebrali žádná zavazadla.

 
12:15
4. 6. 2017

Obranou proti podobným útokům, jako byl ten sobotní v Londýně, je podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) spolupráce tajných služeb a prevence. Hamáček to řekl v pořadu Partie televize Prima. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nestačí pouze sledovat rizikové osoby, ale je nutné likvidovat ohniska radikalizace.

 
12:10
4. 6. 2017

Policie provádí razii na předměstí BarkingZatím nejsou informace o zadržených, informuje televize Sky.


 
12:09
4. 6. 2017

Ministryně vnitra Amber Ruddová řekla, že neexistuje spojení mezi londýnským atentátem a útokem v Manchasteru. Šlo ale podle ní radikální islámské teroristy.

 
11:50
4. 6. 2017

Volební kampaň přerušená po útoku v Londýně v pondělí znovu začne a volby se budou konat podle plánu ve čtvrtek.

 
11:45
4. 6. 2017

Nedávné teroristické útoky v Británii spolu nesouvisely, uvedla Theresa Mayová. Spojuje je podle ní ale zlá ideologie, která překrucuje islám. Jsme svědky nového trendu. Terorismus vyvolává terorismus," řekla s tím, že teroristé se nyní navzájem inspirují. Zároveň premiérka vyzvala k přísnější kontrole internetu a k přísnějšímu postoji vůči extremistům. Také poděkovala policii za jejich práci při zneškodnění útočníků. 

 
11:39
4. 6. 2017

Kreml uvedl, že ruský prezident Vladimír Putin v soustrastném telegramu Therese Mayové napsal, že "společnou odpovědí na podobné události by mělo být posílení spolupráce států v boji proti terorismu".

 

 
11:33
4. 6. 2017

Při atentátu v Londýně byli zraněni čtyři Francouzi, z toho jeden vážně, oznámil  francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Upřesnil tak předchozí bilanci Elysejského paláce, která hovořila o dvou zraněných francouzských občanech. Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je potvrzeno zranění jednoho Australana, jenž je v nemocnici, a úřady prověřují možné zranění druhého australského občana. Podle britských médií byli zraněni také dva Novozélanďané.

 
11:25
4. 6. 2017

Britská muslimská rada razantně útok v Londýně odsoudila. Atentátníci útočili během postního měsíce ramadánu, rada je proto označila jako urážku islámského náboženství. „Tyto násilné činy jsou skutečně šokující a nejsilněji je odsuzuji,“ řekl tajemník rady Harun Khan pro web Standard.co.uk

 
11:15
4. 6. 2017

Policie v neděli ráno podnikla razii v bytě ve východním Londýně a zatkla v souvislosti s útokem tři lidi. Jeden soused z okolí tvrdil, že poznal jednoho z mrtvých údajných pachatelů. 

„Včera jsem s ním mluvil, ptal se mě, kde jsem si nedávno půjčoval dodávku. Říkal, že ji potřebuje, protože bude stěhovat. Choval se divně, byl milejší než obvykle,“ cituje muže Mail Online s tím, že muž mluvil britským přízvukem.

 
11:01
4. 6. 2017

Bethany Atkinová, která pracuje pro list The Guardian, seděla v době útoku v restauraci Boro Bistro na Borough High Street, což je nedaleko od místa, kde dodávka s útočníky havarovala. Seděli jsme pod mostem v restauraci a najednou na slunečníky spadla suť, na mostě havarovala dodávka, řekla.

"Zvedli jsme se, všichni se snažili utéct. Viděla jsem muže, který krvácel. Nevím, jak moc byl zraněn. Okamžitě jsme šli do restaurace a snažili se najít bezpečné místo, což se nám nepodařilo, tak jsme vyběhli ven," řekla s tím, že venku viděla další oběť. Byla asi 20 metrů od mostu v kaluži krve.

 
10:53
4. 6. 2017

Policie zatím nezná totožnost atentátníků, kteří zaútočili v noci na dnešek v centru Londýna, řekla šéfka metropolitní policie Cressida Dick. Incident je pod kontrolou.

 
10:33
4. 6. 2017

Teroristický útok v Londýně má sedmou oběť, uvedla s odvoláním na policii britská média.  Pět desítek osob zůstává v nemocnicích. 

 
10:30
4. 6. 2017

"Zrovna jsme s přítelkyní večeřeli v restauraci Wright Brothers, když se strhl obrovský chaos. Během vteřiny bylo jasné, že se něco děje. Chytil jsem za ruku přítelkyni a běželi jsme se schovat za bar. Slyšeli jsme exploze a výstřely. S ostatními jsme se přesunuli do sklepa, který měl zevnitř uzamykatelné dveře. Jedné z žen, která tam byla s námi, se udělalo nevolno. Začal jí otékat jazyk, ale nebylo možno zavolat žádnou pomoc. Vyšel jsem nahoru podívat se, co se děje. Všude byla panika, lidé utíkali. Najednou jsem na protější straně ulice uviděl útočníka s dlouhým nožem. Začal přecházet silnici a blížil se ke mně. Díval se na mě, ale nezaútočil. Buď první utekl on, nebo já zpět do sklepa, to si už neuvědomuju. Za malou chvíli přijeli ozbrojení policisté, abychom mohli opustit sklep. Ukázali nám přesně cestu, kudy jít. Lidé prchali v panice, báli se o své životy,“ popsal pro BBC svědek útoku jménem Brendan.

 
10:15
4. 6. 2017

Ruský prezident Vladimir Putin odsoudil teroristický útok v Londýně a vyjádřil soustrast obětem, uvedl Kreml v prohlášení, z nějž citovala AFP.

 
9:45
4. 6. 2017

Elysejský palác oznámil, že při útocích byli zraněni nejméně dva Francouzi, z toho jeden vážně. Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je potvrzeno také zranění jednoho Australana, jenž je v nemocnici, a úřady prověřují možné zranění druhého australského občana.

 
9:24
4. 6. 2017

Svědectví muže, který viděl zastřelení tří teroristů na vlastní oči a následně pořídil jejich snímky, které nyní kolují ve všech médiích.

Video se připravuje ...
 
9:13
4. 6. 2017

Některé ulice a lokality v okolí London Bridge stále zůstávají uzavřené. Jedná se o London Bridge, Southwark Bridge, Borough High Street, Southwark Street, Lower Themes Street, King William Street, Canon Street, Gracechurch Street.

 

Uzavřeny po celý dnešní den zůstanou také stanice metra London Bridge a Borough. 

 
9:04
4. 6. 2017

Video pořízené na mobilní telefon ukazuje paniku v jedné z restaurací v oblasti Borough Market, kde tři muži útočili dlouhými noži. Policista vtrhnul do podniku a křikem vyzývá hosty, aby šli okamžitě všichni k zemi.

Video se připravuje ...
 
8:47
4. 6. 2017

Ministerstvo zahraničí reagovalo bezprostředně po útocích a vydalo varování.

 
8:45
4. 6. 2017

Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová ráno ČTK sdělila, že nemůže vyloučit, že by mezi oběťmi či zraněnými byli nějací Češi. Identifikace těl může trvat hodiny.

 
8:42
4. 6. 2017

Premiér ČR Bohuslav Sobotka v neděli ráno na svém twitterovém účtu odsoudil teroristické útoky v Londýně. 

 

 
8:32
4. 6. 2017

"Cokoli mohou Spojené státy udělat pro Londýn a Velkou Británii, pomohou," vzkázal ještě v noci na Twitteru americký prezident Donald Trump. 

 
8:30
4. 6. 2017

Gabriel Sciotto, který fotografie zastřelených teroristů pořídil, pro BBC uvedl: „Běžel jsem k místu útoku a viděl jsem tři muže, kteří mají kolem sebe uvázané pásy, které vypadaly jako kanystry s výbušninami. Utíkali a policisté se snažili dostat mezi ně a dav lidí. Policisté běželi za nimi a stále další policisté na místě přibývali. Po pár sekundách byli mrtví.  Ty kanystry nevypadaly příliš věrohodně. Spíše jako dětské hračky.“


 
8:25
4. 6. 2017

Mezi prvním z řad českých politiků na útoky brzy ráno zareagoval Lubomír Zaorálek a jím vedené ministerstvo zahraničí. 

 
8:12
4. 6. 2017

BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci křičeli: "Toto je pro Alláha".


 
8:05
4. 6. 2017

Policie tři teroristy zneškodnila během osmi minut od prvního hlášení, které dostala ve 22:08 britského času (23:08 SELČ). Během noci BBC zveřejnila fotky tří mužů ležících na zemi, podle všeho zastřelených teroristů. Na těle měli přivázány kanystry. Policie uvedla, že šlo o atrapy sebevražedných vest. 

Video se připravuje ...
 
8:00
4. 6. 2017

Dobré ráno, vážení čtenáři Blesk.cz. Hlavní město Velké Británie má za sebou opět noc beze spánku. Na London Bridge v centru Londýna bílá dodávka najela do lidí. Pak z ní vyskákali tři muži vyzbrojení noži s dlouhými čepelemi a začali běsnit u nedalekého tržiště Borough Market. Jejich řádění si vyžádalo nejméně 6 mrtvých a na padesátku zraněných. Vývoj celé situace, kterou policisté vyšetřují jako teroristický čin, budeme pro vás sledovat online. 

Poté vystoupili a začali bodat do kolemjdoucích. Přeživší pak popisovali, že těla ležela všude okolo. Poté útočníci pokračovali na Borough Market, kde se vřítili do restaurace a bodali do návštěvníků.

Jedné ženě, která v restauraci právě jedla, podřízli hrdlo. Při celé akci prý vykřikovali: „To je pro Alláha.“ Policii se pak běsnění podařilo ukončit až střelbou. Všichni tři útočníci skončili mrtví.

Video  8 minut hrůzy v Londýně: Teroristé „pro Alláha“ bodali lidi do krku  - Reuters/Hudebni banka
Video se připravuje ...

Video  „Teroristi! Všechny bodají!“ Svědek popsal hrůzu v Londýně  - Reuters
Video se připravuje ...

Video  „Útočníci nevěděli, co dělají.“ Svědek popsal, jak je policie zneškodnila  - Reuters
Video se připravuje ...

Video  Útok v Londýně: Dodávka najela do lidí. Pak teroristé vytáhli nože  - Reuters
Video se připravuje ...

prycsnima ( 5. června 2017 09:09 )

 Anglie má co chtěla.Polák jim už neopraví vodovod a Anglický Mustafa jim tam všechno vybombovává.No tak to mi husa posser boty.

housenkahouska ( 5. června 2017 00:03 )

Jediné, co výrazně sníží útoky je informační embargo, nepsat o těchto událostech. Nebudou to dělat, když po těch zprávách neštěkne pes. Jenže novináři jsou rádi, že mají o čem psát a tak dělají službu teroristům.

panbaron ( 5. června 2017 00:03 )

do plynu s cernejma drzkama. Uz A.H. to vedel

prycsnima ( 4. června 2017 21:48 )

 A teď aby člověk čuměl na zk urvený rádobyzpěváky na čt art.A to draze zaplaceno z našich tv poplatků.procentuálně moc býlejch sluníčkářskejch naivních ksichtů přiblblé mládeže s mobilama.Asi tam moc čenejch dršek nepustili.Ale zato je jich dost na pódiu. Anglie se asi brzy ukoncertuje. Kdy bude koncert za London atd? Už vytahujou z moře další a další ksindly.V Africe se vyprazdňujou vězení.Vzhůru do Evropy.Asi podle motta "Bílá tlamo makej na nás a drž hubu."

Hidden-object ( 4. června 2017 20:08 )

UMŘEL GOTT!!!!!TED MI TO VOLALA SESTRA Z NEMOCNICE!!!

Zobrazit celou diskusi