Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Recenze: Cestování časem, paradoxy a epická romance vám zamotají hlavu v Posledním začátku

Recenze: Cestování časem, paradoxy a epická romance vám zamotají hlavu v Posledním začátku.
Recenze: Cestování časem, paradoxy a epická romance vám zamotají hlavu v Posledním začátku.  (Autor: nakladatelství CooBoo)
Autor: Dagmar Čechová - 
7. června 2017
12:14

Poslední začátek pokračuje tam, kde skončil První konec. Zamotané? Tak to se máte na co těšit. Pokračování epické romance pro mladé se totiž posouvá na novou rovinu plnou cestování v čase a paradoxy s ním spojenými. Autorka vše zvládá s absolutním přehledem. Jde rozhodně o jednu z nejpovedenějších knih daného žánru v letošním roce.

Šestnáctiletá Clove Sutcliffová se dozvídá, že jejími skutečnými rodiči jsou Matthew Galloway a Katherine Finchleyová - světoví hrdinové, kteří zachránili svět. Jenže také před 16 lety záhadně zmizeli. Clove se pouští do pátrání po nich, a to i pomocí stroje času, který ještě nebyl oficiálně uveden do provozu. Nakonec toho zjistí mnohem víc, než by kdy čekala.

Prvotina Lauren James nazvaná První konec popisovala příběh epické lásky naskrz stoletími. Matt a Kate se setkávali znovu a znovu v různých dobách u nejrůznějších historických událostí. Jejich láska byla věčná, ovšem téměř vždy nenaplněná. Příběh končil háčkem tak ohromným, že by na něj člověk chytil i velrybu.

Poslední začátek navazuje přesně v tomto místě a vysvětluje všechny ty velké otazníky, které se musely čtenářům honit hlavou při čtení prvního dílu. Autorka zde prokazuje, že kromě psaní tklivých romantických příběhů má vlohy i pro složité kličky v cestování v čase a paradoxy, které takové věci přináší. Bravurně propojuje události obou knih, vysvětluje, jak ke všemu došlo a nadále rozvíjí příběh a také další milostnou linii.

Zpočátku se příběh rozjíždí pomalu a působí jako lehký odvar předchozího díla, později ho ale s velkým odstupem překračuje. Poslední začátek je prezentován jako kniha pro teenagery, svým vyspělým stylem, perfektním formou, realistickými dialogy a vypracovanými postavami si ale zaslouží své místo i v knihovnách dospělých.


Lauren James

Poslední začátek

nakladatelství CooBoo, 2017

352 stran

Hodnocení: 100 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi