Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teroristický rok Evropy: Útočníci zabíjejí auty a domácími bombami

  • Autor: ČTK,ula - 
    4. 6. 2017
    13:02

    Teroristický útok v centru Londýna se dnes zařadil na stále delší seznam podobných činů, které se odehrály v Evropě od začátku tohoto roku. Teroristé a sebevražední atentátníci si k útokům vybírají často dodávky, kterými najíždí do davů lidí, případně po domácku vyrobené bomby. Útoky si již vyžádaly mnoho mrtvých a také zraněných.

     

  • 1.Istanbul - 39 mrtvých

    1. ledna – Útok na noční klub Reina v Istanbulu si vyžádal 39 mrtvých a sedm desítek zraněných. Většina obětí útoku byli turisté, hlavně ze zemí Blízkého východu a severní Afriky, ale i z Indie, Ruska či Izraele. K atentátu se přihlásila organizace Islámský stát. Proces s pravděpodobným útočníkem, uzbeckým občanem Abdulgadirem Mašaripovem, začne 11. prosince.

    V hudebním klubu v Istanbulu se střílelo. Zraněné odvážejí sanitky. V hudebním klubu v Istanbulu se střílelo. Zraněné odvážejí sanitky. | Reuters

     

  • 2.Londýn - 5 mrtvých

    22. března – Pět lidí bylo zabito při teroristickém útoku v Londýně; útočník nejprve najel automobilem do chodců na Westminsterském mostě, kde smrtelně zranil čtyři lidi, a poté odjel k nedalekému parlamentu, kde ubodal policistu; pachatele, britského konvertitu k islámu s násilnou minulostí, pak zastřelili policisté.

    Video  Útok v Londýně: Drsné záběry z Westminster Bridge! Byl to terorismus?  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 3.Petrohrad - 15 mrtvých


    3. dubna – Nejméně 15 obětí a přes 100 raněných si vyžádal výbuch trhaviny v petrohradském metru; zahynul také 23letý sebevražedný atentátník ze střední Asie Akbaržon Džalilov. K atentátu se přihlásila málo známá skupina Prapor imáma Šamila, napojená na teroristickou síť Al-Káida.

    Video  Křik, krev a zmatek: Lidé po výbuchu v metru natahovali ruce z vagonů  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební bankaLHS4_4-Resignation_Cinematic
    Video se připravuje ...

     

  • 4.Stockholm - 5 mrtvých


    7. dubna – Pět mrtvých, z nichž jedna žena zemřela později v nemocnici, a 15 zraněných si vyžádal útok, při němž v centru švédské metropole Stockholmu najel nákladní automobil do davu lidí. Spáchal ho uzbecký občan Rakhmat Akilov, sympatizující s džihádisty. Akilov byl následující den zadržen a později se k činu přiznal. Uzbekovi byla ve Švédsku opakovaně zamítnuta žádost o povolení k pobytu. Uzbecká policie oznámila, že na Akilova v únoru vydala mezinárodní zatykač kvůli podezření z náboženského extremismu.

     

  • 5.Manchester - 22 mrtvých


    22. května – Teroristický útok ve foyeru haly v severoanglickém Manchesteru po koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové si vyžádal 22 lidských životů a 116 zraněných; útočil sebevražedný atentátník, 22letý Brit libyjského původu Salman Abedi.

    Video  Smrt v Manchesteru: Útočník zabíjel hřebíkovou bombou.  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
    Video se připravuje ...

     

  • 6.Londýn - 7 mrtvých


    3. června – Teroristický útok v centru Londýna si vyžádal životy nejméně sedmi obětí a desítky zraněných. Atentát se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Na Londýnském mostě nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Všechny tři útočníky z automobilu policie zastřelila.

    Video  Útok v Londýně: Dodávka najela do lidí. Pak teroristé vytáhli nože.  - Reuters
    Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi