Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pehe: Babiše měl Sobotka odvolat už loni. Na krizi může vydělat jiná strana

Autor: zzu - 
3. června 2017
17:28

Měsíc od propuknutí vládní krize pohovořil politolog Jiří Pehe pro Info.cz o tom, jak si teď podle něho stojí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO). Pehe říká, že měl Sobotka s odvoláním Babiše přijít už tak před rokem.  Na průzkumy veřejného mínění, které říkají, že na krizi doplatili sociální demokraté i hnutí Ano, je podle něho zatím brzo, názory respondentů prý musí uzrát.

„Pro veřejnost by bylo podstatně srozumitelnější, pokud by premiér Bohuslav Sobotka usiloval o odvolání Andreje Babiše z vlády o rok dřív, v čase kauzy Čapího hnízda, kdy se ukázalo, že předseda hnutí Ano veřejně lhal. Přesto se mi zdá logické, že Sobotka nakonec krizi vyvolal,“ uvedl Pehe pro Info.cz a dodal, že se Sobotka o takový krok musel pokusit s ohledem na klesající podporu ČSSD.

Poškozeno bude ČSSD i ANO

Na veškeré průzkumy veřejného mínění je podle něj ještě brzo, názory respondentů ještě prý nemusí být dostatečně usazené. Podle politologova názoru krize nejspíš poškodila obě strany. Ovšem pokud by tratilo hnutí ANO, tak to ještě nemusí nutně znamenat, že preference získá sociální demokracie. Lidé se mohou otočit k jiným stranám, tvrdil Pehe.

Co si Bohuslav Sobotka slibuje od nového ministra financí Pilného

Tratil i Zeman

Nejsou to však jen Sobotka a Babiš, kdo mohli tratit. O potřebné hlasy mohl podle Peheho přijít i prezident Miloš Zeman. U Zemana je čím dál tím méně pravděpodobné, aby se stal znovu prezidentem, myslí si politolog. Voličům prý může často vadit, jakým způsobem se během krize zachoval k premiérovi Sobotkovi. Navíc podle Peheho Zeman porušil důstojnost prezidentského úřadu a na to Češi reagují negativně.

Pilný ano, ale...

A co si politolog myslí o tom, že Babiše v úřadu ministra financí nahradil Ivan Pilný (ANO)? Z jistého úhlu pohledu se podle jeho slov může tento krok jevit jako nedůsledný. Sobotka prý ale víc přitlačit nemohl. „Babiš byl odvolán z vlády. Pokud by své požadavky ale začal stupňovat, je možné, že by Babiš byl na ministerstvu financí ještě dnes, prezident Zeman by pokračoval v obstrukcích a řešení celého sporu by se přesunulo k Ústavnímu soudu, který by o věci mohl rozhodnout taky třeba až v září,“ řek pro Info.cz Pehe.

Celý rozhovor čtěte na Info.cz.

va45 ( 5. června 2017 12:39 )

Nech to na voličích hňupe. 

va45 ( 5. června 2017 12:36 )

 Havlista Pehe zase slintá.Už se stalo.ANO 32% ČSSD 10%.Tak nevím co Pehe řeší.Na vině není ani Babiš ani Zeman ale pomatený mstivý a závistivý Sobotka.Myslel si,že zase bude premiérem.Kdo jinému jámu kopá sám do ni padá.

velka_0 ( 4. června 2017 16:26 )

Nevolitelné : ODS+TOP (tzv. tuneláři), KDU (zlodějské restituce), STAN (budoucí tzv. vyčůraní korytáři ve spojenectví s KDU), ČSSD (Sobotka a delegáti na sjezdu, kteří ho zvolili, pohřbili stranu). . . Volme : ANO, SPD, KSČM ! . Sobotka v rakouském tisku nyní sdělil, že přijmeme všechny uprchlíky = muslimy. Jen to prý musíme udělat tak, jako že tj. pod diktátem EU, že on je před národem jako nechce přijmout. ---------------------- . . Mrkněte na hlasování s vítězným ANO na : www.novinky.cz/domaci/439758-drsny-vzkaz-lidovemu-domu-cssd-skoncila-v-pruzkumu-az-ctvrta.html . Anna Komárková : Všechno chápu, jen to 2. místo pro ODS je nepochopitelné ! Co to je za národ, který se nepoučil o zkorumpovanosti ODS „sarajevským atentátem“ počínaje, přes Topolánka + Dalíka, Řebíčka, Klausovu amnestii, Nečasovu vládu vedenou jeho kantýnskou a špiclováním vlastní manželky, až po Kalouska TOP tzv. tuneláře, a jalového Fialu, který dovede pouze vše současné negovat ? . . Lenka Pechalová: Mě děsí výše procent TOP a KDU-ČSL. Je pro vstup do sněmovny je podle mě třeba 5%, nikoliv 10%. Ale 10% je logičtější a mělo by to tak být. Ostatní by vůbec neměli mít právo na příspěvky daňových poplatníků. Respektive podle mě by je strany neměly mít vůbec a měly by žít ze SVÝCH ČLENSKÝCH PŘÍSPĚVKŮ. Protože pokud uspějí, jsou ke všemu ještě navíc placeni za své funkce. To je až až a cokoliv navíc je moc špatně. Tak jako je moc špatně sponzorování politických stran. Jaký je rozdíl, jestli si Babiš platí kampaň sám a ve vládě usedne, nebo kampaň platí různé zájmové skupiny a oligarchové ČSSD a ti pak hájí jejich zájmy..?! Babišova cesta je přímější, protože víme, kdo je a co chce. Poskok Sobotka skáče, jak mu káže EU, Kalousek a Fiala aj. Každá strana by měla mít ze zákona prostor daný ve veřejnoprávních médiích a dost. Navíc ani Ň. . ODS+TOP+KDU+STAN+ČSSD by byl nekonečný tunel našich daní ! Pehe = vítač muslimů.

jiriwas ( 4. června 2017 09:05 )

Pheeee kandiduje do Haagu jako podporovatel a schvalovat genocídy + naši vítači.

zednik ( 4. června 2017 08:27 )

Na krizi může vydělat jiná strana... Konečně je uveden důvod, proč vlastně krize vznikla. Stačí se jen zamyslet, která strana ji vyvolala a jaké má v současné době preference

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa