Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vědci objevili „rybu bez tváře“. Oceán ji vydal po více než sto letech

Autor: zzu - 
3. června 2017
16:19

O pořádné pozdvižení se postarali australští vědci. Po více než sto letech znovu vylovili „rybu bez tváře“. Zvláštní stvoření našli v oceánu ve čtyřkilometrové hloubce, upozornil na to The Guardian. Není to ale jediný objev z hlubin oceánu.

Vědci zkoumali masivní propast východního pobřeží Austrálie a při tom narazili na rybu, která byla poprvé a naposledy k vidění v roce 1873, tenkrát ji objevila loď u Papuy-Nové Guinei.

Jak vědci rybu vlastně našli? Tým výzkumníků táhne malé sítě s podvodní kamerou hluboko uvnitř propasti. Zachycují nejen prazvláštní tvory, ale také záběry z nedostupných hlubin oceánu.

Ryba vypadá, jako by neměla oči, ale nejsou jen na první pohled patrné. Ústa má schovaná ve spodní části těla, celkově je to „ryba bez obličeje“. „Tato malá ryba vypadá úžasně, ústa se nacházejí ve spodní části zvířete, takže při bočním pohledu nemůžete vidět žádné oči, nos ani ústa," popsal podle Guardianu rybu jeden z výzkumníků.

Vědci potkávají třeba i obří mořské pavouky

Celý výzkum podle webu The Guardian obstarává 27 vědců, 13 techniků a 20 posádek a na cestě jsou přibližně měsíc. Vzorky sedimentu a zvířat odebírají každý den ze spodní části propasti pomocí kovového zařízení, které je připojené k osm kilometrů dlouhému drátu. Záběry z hlubiny obstarává videokamera zachycená za lodí.

A co všechno je v takové hloubce k vidění? Výzkumníci tady objevili spoustu dosud naprosto neznámých zvířat. Třeba svítící mořské hvězdy, pavouky, kteří jsou velcí jako talíř, červy, nebo kraby.

pupak ( 7. března 2018 00:24 )

A jak ta ryba chutná? Je jepší smažená, dušená, uzená, do polévky, nebo jen tak nasyrovo s wasabi? Ty nejdůležitější informace článek neobsahuje.

Zobrazit celou diskusi