Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel Jack O'Neill (†94). Legendární návrhář proslavil surfování v neoprenu

Autor: ČTK, bk - 
3. června 2017
13:45

Ve věku 94 let zemřel americký návrhář a průkopník ve vývoji neoprenové kombinézy Jack O'Neill. Informoval o tom zpravodajský web BBC. O'Neill otevřel svůj první obchod pro surfaře v roce 1952. Zpopularizoval nošení neoprenu při surfování na studeném oceánu. Jeho jméno se po několika letech stalo nejznámější značkou surfařů.

„Surfování bylo důležitou součástí mého života,“ řekl O'Neill v rozhovoru v roce 2011. “Žil jsem v rušné části San Franciska a když se mi opravdu nedařilo, skočil jsem do oceánu a všechno bylo rázem v pohodě“.

„Mým jediným přáním bylo mít vlastní obchod s potřebami pro surfaře. Myslel jsem si, že si u mě něco koupí jen pár chlapů a že budu mít parťáky na surfování ... Nikdo není víc překvapený než já, že moje podnikání bylo tak úspěšné,“ dodal.

S neoprenem začal O'Neill experimentovat poté, co ve 40. letech opustil americké letectvo a přestěhoval se do San Franciska. Materiál už tehdy používalo americké námořnictvo. O'Neill začal surfovat a v tu dobu i šít neoprenové kombinézy.

Ačkoliv nakonec není považován za otce neoprenové kombinézy, je vnímán jako průkopník v jejím vývoji. Začátkem 70. let O'Neill přišel o oko, když testoval jeden z prvních prototypů vázání na surf.

Nová zábava? Surfování na řece:
Video  Nová zábava - surfování na řece Váh  - Adam.sk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi