Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Islámský vzkaz u havarovaného vlaku u Boleslavi: Policie věc vyšetřuje jako obecné ohrožení

Islámský vzkaz u havarovaného vlaku u Boleslavi: Policie věc vyšetřuje jako obecné ohrožení. (Ilustrační foto)
Islámský vzkaz u havarovaného vlaku u Boleslavi: Policie věc vyšetřuje jako obecné ohrožení. (Ilustrační foto)  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK - 
2. června 2017
16:05

Nehodu, při které ve čtvrtek najel osobní vlak na trati mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou do spadlého stromu, vyšetřují policisté jako trestný čin obecného ohrožení. Pokud se policii podaří najít viníka, hrozí mu až osm let vězení. Policisté zároveň hledají svědky, řekla ČTK mluvčí mladoboleslavských policistů Lucie Nováková.

„Žádáme svědky, kteří včera (ve čtvrtek) v době od 7:00 do 8:00 projížděli uvedeným úsekem, ať už ve vlaku, nebo ve vozidle, aby nám sdělili na linku 158 některé informace, které by nám pomohly celou věc objasnit,“ řekla Nováková. Policie hledá svědky kvůli tomu, že v 7:19 v tomto úseku železniční trati ještě projel bez problémů rychlík, vyšetřovatelé proto mají podezření, že případný pachatel spáchal čin v rozmezí maximálně jedné hodiny od průjezdu rychlíku a následného najetí dalšího vlaku do již spadlého stromu.

V havarovaném vlaku cestovalo devět cestujících, nikdo se nezranil.

Na sociálních sítích se krátce po nehodě začalo spekulovat o příčině nehody, lidé mimo jiné zmiňovali možnost, že šlo o teroristický útok.

Podle portálu Aktuálně.cz byly na místě nehody nalezeny vzkazy odkazující na islám sloganem Alláh je velký. Policejní mluvčí Lucie Nováková informaci zpravodajskému portálu potvrdila. Na dotaz ČTK se už ale později k nálezu textu odkazujícího na islám nevyjádřila, jen sdělila, že „v tuto chvíli není zřejmé, zda jde o běžnou nehodu, záměrnou provokaci, nebo pokus o teroristický čin“.

K případu se vyjádřil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který požádal veřejnost o střízlivé hodnocení toho, zda mohlo jít o teroristický čin.

Mezi stanicemi Bakov nad Jizerou a Mladá Boleslav hlavní nádraží po nehodě místo vlaků jezdily náhradní autobusy. Devítihodinové omezení se dotklo regionální i dálkové dopravy.

Podívejte se na video k nehodě vlaku u Mlékojed:

Video  „Dneska to všechno skončí,“ vzkázala děvčata a vyšla vstříc vlaku.  - Karel Kopáč, Aktu.cz, Matěj Šrám, Dagmar Čechová
Video se připravuje ...

babapsi ( 4. srpna 2017 18:22 )

Stále je jich tu oficiálně 12 ! i když města a nádraží jsou jich plná! To nikdo nesdělí občanům, že je tu naše vládní strany a představitelé tajně natáhli ! To jsou v klidu jen ti s ochrankou ! Já taková hovada (zvířata prominou), nesnáším ! To vás ty nadnárodní elity EU a podobné zločinecké spolky nutí pod pohrůžkami zas.rat naši zem něčím takovým ! Kdy zavřete hranice !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání