Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Půl milionu Čechů nemá na nájem a jídlo. V Evropě ale nepatříme k chudým

Autor: bud - 
4. června 2017
15:13

Přes 39 milionů lidí ve státech EU trpí nedostatkem peněz. Mají tak problémy s placením účtů, nemají peníze na vytápění domova, nemohou pravidelně jíst nebo vyrazit na dovolenou. Mezi ně patří i 496 tisíc Čechů, což je necelých 5 procent obyvatelstva. Patříme tak k zemím, kde je chudoba nejnižší. Třeba v Bulharsku je takto chudých třetina lidí.

Nejenže nemohou vyrazit na dovolenou, ale dokonce mají problém pravidelně hradit výdaje za bydlení. Na případné nečekané výdaje, jako třeba koupě nové pračky, televize nebo mobilního telefonu, nemají peníze. Je to denní realita pro miliony Evropanů.

Poslední rozsáhlé šetření Eurostat ukazuje, že ve státech EU takto trpí v průměru 8 procent obyvatel. Češi se řadí k těm zemím, kde je chudoba nejmenší. S necelými 5 procenty se řadíme mezi země jako Německo, Dánsko, Rakousko nebo Francie.

Chybí vám peníze? Věra ukazuje, jak šetří za topení i vodu:

Video  Mistryně úspor: Věra má skvělé triky, jak ušetřit za topení i vodu  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Naproti tomu jsou ale státy, kde je situace mnohem horší. Chudoba v Bulharsku, Rumunsku nebo Maďarsku postihuje více než 20 procent lidí. Rekordní je to pak hlavně v Bulharsku, kde trpí 2,4 milionu lidí, což je 34 procent obyvatel země.

Podívejte se na kompletní přehled chudoby v EU:

 

zednik ( 5. června 2017 11:08 )

Který demagogo ten článek psal? Patříme do skupiny Německo, Dánsko, Rakousko nebo Francie ? Jenže ti chudobu vnímají trochu jinak . Po zaplacení poplatků jim zbude na 2x ročně jen na levnější dovolenou (z pohledu Čecha ovšem luxusní), auto mění jen každých 5 let, nikoliv každoročně atd... Chudý Čech po zaplacení poplatků nemá nic krom rozpočítaného zbytečku peněz, kdy ví že denně smí utratit jen 45 korun...

provokaterka ( 4. června 2017 15:48 )

Před rokem 1989 jsme viděli chudáky jen v televizi.

Kominik ( 4. června 2017 15:41 )

Půl milionu Čechů nemá na nájem a jídlo. V Evropě ale nepatříme k chudým Co to tu melete za kraviny, přestaňte hulit ten sajrajt a uvidite kolik je tady ve skutečnosti lidí na hranici chudoby, a vy nas srovnavate s Německem a Rakouskem fakt ujetý článek

Zobrazit celou diskusi