Obrovská rozvodna na pražském Chodově je důležitou součástí infrastruktury a zajišťuje dodávky elektřiny pro zhruba třetinu Prahy. Společnost ČEPS, která ji provozuje, chce mít jistotu, že se nebudou opakovat problémy z minulosti.

I letos v únoru se objevila závada, a to u části rozvodny, kterou má na starost distribuční firma. Způsobila asi půlhodinový výpadek v několika městských částech.

Podívejte se, jak rozvodna vypadá dnes:

Rekonstrukce přispěje ke zvýšení spolehlivosti zásobování pražské aglomerace. Samotná realizace akce výměny zapouzdřené rozvodny začala počátkem května odčerpáváním plynu SF6 a demontáží první venkovní průchodky,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí firmy Barbora Peterová.

Stávající rozvodna bude po jednotlivých částech odstavována a demontována. Dodávky elektřiny pro Prahu nebudou v době modernizace nijak omezeny. Oprava bude stát celkem 600 milionů korun a ČEPS plánuje její dokončení v zimě příštího roku.

Praha spotřebovává stále více elektřiny, proto je v plánu i výstavba zcela nové rozvodny na severu města, pravděpodobně v Čimicích. Svou velikostí bude rozvodna srovnatelná s tou na Chodově a bude stát až tři miliardy korun. Rozvodna, která přinese další stabilitu napájení, má být hotova a připojena do sítě v roce 2025.

Fotogalerie
14 fotografií