Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Auto už přihlásíte kdekoli. Zákon si teď posvítí i na stáčení tachometrů

Autor: zzu, ČTK - 
2. června 2017
19:11

Řidičům se uleví, koupené auto už nebudou muset přepisovat v bydlišti původního majitele, ale můžou tak učinit kdekoliv, začala totiž platit novela silničního zákona. V mnohém by to pomohlo třeba Alexandru Šulcovi, který auto přepisoval ještě postaru. Přepis byl u něj problémový už proto, že auto bylo sešrotované.

Alex koupil auto od majitele, který bydlel v Českých Budějovicích. Šlo o veterána a on ho chtěl na náhradní díly pro svého veterána. „Ten člověk mi to nechtěl prodat na díly, ale jenom jako celé auto, ať si to rozeberu sám. Vzal jsem si celé auto, odjel s ním, přes víkend jsem si vzal, co jsem potřeboval a nechal ho sešrotovat,“ uvedl Alex.

Přepis oba pánové dělali chvíli po tom, co vyšel nový zákon a tak jim uniklo několik podstatných věcí. Například to, že přepis je potřeba dělat v místě bydliště původního majitele. „Koupil jsem auto, napsal plnou moc a odjel s autem s tím, že jsme si nechali kupní smlouvy a já počítal, že si to později někde přepíšu,“ popsal Alex.

Snad mu to pojišťovna zaplatí: Slon se špatnou náladou zdemoloval auto
Video Vztahuje se na toto pojištění? Slon se špatnou náladou zdemoloval auto! - FACEBOOK.COM
Video se připravuje ...

Alex chtěl vůz přepsat až po víkendu. Ten si totiž vyhradil na práci s náhradními díly a sešrotování vraku. Obratem ho chtěl zase hned odhlásit. „Jenže v pondělí nastal problém, protože mi řekli, že musím jet do znovu do Českých Budějovic, abych si auto přehlásil, no a já byl u Kolína. Takže jsme s majitelem nakonec stornovali kupní smlouvu a já jsem mu poslal údaje o ekologické likvidaci a další údaje,“ řekl Alex.

„On potom odhlásil auto, jako kdyby koupě nikdy neprobíhala. Protože celá složitost procesu, kdy bych jel znovu do Českých Budějovic, a ještě bych tam musel dodělat evidenční kontrolu s autem, které už bylo sešrotované, se mi zdála jako hrozné martyrium,“ vysvětlil Alex.

Na koupi auta je v takové případě potřeba dvoudenní dovolená. Jeden den totiž člověk stráví nákupem a druhý přepisem v místě bydliště. Teď takové problémy ale končí. Hned dneska možnosti pohodlnějšího přepisu využily tři tisícovky lidí. A jak se vyhnout frontám, aby uživatel nestrávil celý den na úřadu? Ministerstvo dopravy doporučuje využít online objednávání na přesný čas.

„Podle prvních údajů je vidět, že zjednodušení kontaktu s úřadem lidé vítají a začali nové možnosti okamžitě využívat. Změna jim významným způsobem usnadní například vyřizování registrace nového vozidla nebo změnu vlastníka,“ uvedl v tiskové zprávě ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Auto už nebude potřeba přepisovat tam, kde bydlí původní majitel

Vozidlo podle novely silničního zákona bude možné přepsat na kterémkoli úřadu s rozšířenou působností. Novela začala platit tento týden. Ovšem pozor, do dokončení převodu je za majitele považovaný původní vlastník. Takže všechny pokuty jdou za ním. Nová evidenční kontrola navíc neplatí už jen 14 dní, ale celý měsíc.

Mezi další novinky patří třeba povinnost autoservisů oznamovat majitelům zásadní zásahy do vozů, jako například odstranění filtru pevných částic, pokud to servis neoznámí a později se na odmontovaný filtr přijde, hrozí mu pokuta až půl milionu. Nová je i povinnost fotit auto ve stanicích měření, podobně se už fotí auta při STK.

Nepovolený tuning, žádné stočené kilometry

Lidem, kteří si na autě udělají zásahy jako montáž sportovních ochranných rámů, aerodynamických křídel nebo zabarvení skel, hrozí pokuta až 50 tisíc korun. A v některých případech se dokonce může dostat až na dvojnásobek.

Nejeden motorista v autoservisu někdy slyšel, že má stočené kilometry. Tak i tomu by měl být konec. Pokud úřad zjistí změnu najetých kilometrů mezi evidenční kontrolou a změnou majitele, tak evidenční kontrolu neuzná, vozidlo tím pádem vůbec nepřepíše. Komplexní řešení stočených kilometrů bude řešit novela, která začne platit přibližně za rok. 

djaba ( 3. června 2017 21:51 )

Kdyby jste raději pořešili STK .Byl jsem třetí na řadě , přesto mezi nás vsouvali vozidla bez řidiče (technik pojížděl sám ) .Od sedmé ve frontě , v osm mě zapsali a odjezd ve 13 : 15 hod .

Zobrazit celou diskusi