Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Recenze: Caraval je hra plná magie a záhad, která vás chytne a nepustí

Caraval je magické místo, na které si účinkující musí dát pozor. Někdy totiž zapomenou, co je hra a co je skutečnost.
Caraval je magické místo, na které si účinkující musí dát pozor. Někdy totiž zapomenou, co je hra a co je skutečnost.  (Autor: Egmont)
Autor: aba - 
6. června 2017
11:29

Caraval je magické místo, kde všechno je jen přestavení a jedna velká hra, kterou se hlavně nesmíte nechat unést. Což není problém u samotné knížky, které propadnete po první stránce. Není totiž nic lákavější, než tajemství. A těch má v Caravalu každý spoustu.

Sestry Scarlett a Donatella žijí se svým despotickým otcem na zapomenutém ostrově, ve fantaskním světě. Jejich otec touží po moci a od obou sester vyžaduje bezpodmínečnou poslušnost. Pokud neuposlechnou, fyzicky potrestá vždy tu druhou. Obě se už jednou pokusily uniknout, ale trest, když je jejich otec dopadl, byl strašný. Scarlett má teď před sebou domluvené manželství s neznámým hrabětem, který za ni jejímu otci zaplatil, a doufá, že s jeho pomocí dostane sebe i sestru daleko od tyranského života.

Jenže pak se stane něco neuvěřitelného. Obě dvě dostanou lístek na představení Caravalu. Caraval je něco, o čem jim vyprávěla už jejich babička. Je to magické místo, každoroční divadelní představení se záhadou, pokaždé jinou, kterou musí diváci účastnící se hry rozluštit, aby dostali odměnu. Za několik dní plných záhad a magie se však mažou hranice toho, co je jen součást hry a co je skutečné. A když se Donatella ztratí a Scarlett pochopí, že únos její sestry je hlavní zápletkou letošního představení, musí zapojit všechny síly a přijmout pomoc od tajemného námořníka, který se nabídl ji do Caravalu doprovodit, aby ji znovu našla. Jenže námořník toho ví o hře až příliš mnoho a jejich otec po nich pátrá. A zdá se, že  zakladatel celého Caravalu, kouzelník jménem Leganda, má na Scarlettinu rodinu od pradávna spadeno.

Caraval je kniha, která je určená pro milovníky magie a všeho neznámého. Je to neobyčejné místo mimo známý čas a prostor, kde se může stát prakticky cokoliv, a právě proto je kniha tak čtivá. Děj ubíhá na stránkách jako písek mezi prsty a vy budete pokračovat ve čtení jen proto, aby jste odhalili nová a nová tajemství podivného představení.

Ačkoli jsou dvě hlavní ženské postavy sester poněkud černobíle vykreslené s až příliš jasně danými charaktery dobra, knížka naplňuje potenciál, který na vás dýchne už z přebalu. Očekávejte třpytivou a okázalou show, která ale nepostrádá hloubku co do vedlejších postav s promyšlenou dějovou linkou. Autorka ukázala velkou dávku fantazie při tvorbě Caravalu, ačkoli osudy některých postav nechává viset ve vzduchu nedořešené. Dá se však předpokládat, že se k nim vrátí v připravovaném druhém díle. 

Caraval je stejně kouzelná knížka, jako je kouzelné místo, o kterém vypráví, a tak mohu knihu jen doporučit. Nesmíte ale zapomenout, že všechno je jen hra a je třeba nenechat se jí příliš unést. 


Stephanie Garber

Caraval

400 stran

nakladatelství Egmont, 2017

Hodnocení: 95 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi