Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi nezvou řemeslníky a raději kutí sami. „Brouci Pytlíci,“ zoufá si asociace

Autor: ula - 
4. června 2017
06:10

Zájem o řemeslnické obory dlouhodobě klesá, ale podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR)  se tyto problémy vztahují pouze na určité obory. V Česku tak ubývají vyučení čalouníci, zedníci, kritický stav je u oboru řezník-uzenář. Ale ani výuční list vám nezaručí, že se o vás na trhu práce budou rvát. Nejvíce nezaměstnaných je mezi krejčími a malíři. Navíc Češi jsou národ „Brouků Pytlíků“ - raději si všechno uděláme sami, ale bohužel nic pořádně.

Podle průzkumu NMS Market Research pro Hornbach 56 % lidí ve věku 25 - 34 let se považuje za domácího kutila, necelá čtvrtina uvedla, že má kutila v rodině. Do velkých oprav se pouští pětina Čechů, smontování či sestavení větších věcí nedělá problém 36 %.

Z toho není příliš nadšená Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR). „V posledních letech jsme si vytvořili falešnou představu, že řemeslo je univerzální práce, kdy jeden den jsem natěračem, druhý zámečníkem, další den instalatérem a o víkendu pokládám dlažbu. To je Brouk Pytlík, nikoliv řemeslník, který dělá vše, ale nic pořádně,“ říká Karel Havlíček, předseda AMSP ČR. Asociace proto rozjela kampaň na podporu řemesel a kvalifikovaných řemeslníků a domnívá se, že lidé už vědí, že je lepší si najmout řemeslníka s kvalifikací. 

„Kovařina můj celoživotní koníček,“ říká Zdeněk (62) o tradičním oboru.

U řemesla zůstává malé procento vyučených

Na druhou stranu je pravdou, že mezi vyučenými řemeslníky není ochota věnovat se konkrétnému řemeslu jako hlavnímu povolání. I když Asociace doplňuje, že záleží na konkrétní situaci.  „Je-li řemelsník schopný, pak je po něm slušná poptávka a není důvod zběhnout k jiné profesi. Spíše odcházejí od náročných profesí k těm méně náročným,“ objasňuje Havlíček.

Ubývají stavebníci a řezníci

Podle AMSP ČR zájem o řemeslnické obory skutečně upadá, ale mezi jednotlivými obory panují velké rozdíly. Asociace provedla průzkum a v posledních letech je největší propad v nábytkářských oborech, stejný propad zaznamenaly obory elektrotechnické a potravinářské. Klesá i zájem o strojírenské obory a obory v oblasti stavebnictví.

„Meziroční míra za poslední kalendářní rok (2015-16) vykazuje ale u některých oborů příznivější bilanci: elektrotechnické a potravinářské obory dokonce nepatrně rostou, velký pokles ale naopak meziročně vykazuje stavebnictví (-13 %),“ vysvětluje Havlíček a dodává:Velmi špatné je to u truhlářů, kde je pokles za posledních 10 let dvě třetiny absolventů, ještě horší je to u čalouníků, neradostný stav je u zedníků, kritická situace je ale například i u oboru řezník-uzenář.“

Nezaměstnaní mezi krejčími a malíři

Ale ani pokud řemeslo vystudujete, nemáte zaručeno, že se o vás na trhu práce budou rvát.

Vyučení krejčí, zedníci, čalouníci, ale například i pokrývači nebo malíři tvoří nejvíce nezaměstnaných absolventů. Naopak, o práci se příliš nemusí obávat absolventi oborů rybářských, opravářských, obráběči, kominíci a umělečtí řemeslníci.

zednik ( 4. června 2017 13:12 )

Já nemám problém s platbou DPH ani s EET. Ty asi budeš ze stejného ranku jako ti řemeslní podvodníci, co je žádost o fa vytáčí do bezvědomí, nebo rovnou řeknou, že na fa prostě nedělají.

zada ( 4. června 2017 12:04 )

Řemeslníci moc už nejsou, je skutečně těžké někoho sehnat. Ale na druhou stranu jsou platy většiny populace takn ízké, že se musí našinec držet hesla "urob si sám", a říkám bohužel, orotže kdyby platy i pro nižsí skupinu obyvatelstva (tj. většina národa) byly větší, tak si to radši každý nechá udělat a pro řemeslníky by bylo taky práce. Dokonce si myslím, že naše školství hodně zanedbalo, když vyučence v oborech řemsla piodceňovalo jako nepotřebné. Dneska chlapi radší jezdáí do Němec a tam svoje řemeslo uplatňují za vyšší mzdy ne tady. Holt se nám ta politika našich "politických expertů" za 25 let vrací!!!! No "máme co jsme chtěli? nebo nechtěli? Já myslím, že tohle jsem určitě nechtěli!!!!

ivoadler ( 4. června 2017 11:57 )

Jestli jsi žena, tak jsi antikomunistická pí ča, jestli muž tak antikomunistický ču rák. Jedna věc je ale správně, na současném stavu se podepsal současný systém, žádní komunisté.

ivoadler ( 4. června 2017 11:54 )

Tak jsem se těšil, jak po Listopadu řemeslník nakluše na písknutí a ještě si mně bude předcházet a ono ho vno, ho vno, slavný soude. Práce řemeslníků je horší než byla. Odfláknutí se stává normou a proč by taky ne, když každá náprava se stává doslova martyriem. V podstatě náprava končí v nekonečné soudní při a na to se lidi vys erou.

stacho ( 4. června 2017 11:46 )

Vše je kvůli nedostatků finančních prostředku českého lidu , nenažraných politiků a úředníků....

Zobrazit celou diskusi