Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hans Zimmer: Hollywoodské symfonie zazní naživo v Praze

Autor: Martin Valeš - 
25. května 2017
17:20

Na kontě má ohromující orchestry z Gladiátora či série Piráti z Karibiku, intimnější atmosféru road movie Thelma a Lousia či odvážné experimenty z Rain Mana nebo Lvího krále. Hans Zimmer teď předvede svou tvorbu naživo, v O2 areně. 

Právě za Lvího krále dostal roku 1995 Oscara (za orchestraci, zatímco Elton John a Tim Rice dostali druhého za píseň Can You Feel the Love Tonight), svého zatím jediného; a také Zlatý glóbus, stejně jako za Gladiátora. Grammy má Zimmer hned čtyři: Lví král, Gladiátor, Krvavý příliv a Temný rytíř. Ale pro ceny to nedělá.

Nemyslím, že hudba je nějaká soutěž,“ svěřil se Blesku. „Mnohokrát mě nominovali, ale vlastně to rád nemám, protože najednou se tím octnu v nějaké soutěži proti lidem, které obdivuji, se kterými se přátelím. Radši bych, kdybychom si sedli a zahráli si nějakou muziku, než se házet do gala a sedět tam,“ popsal skladatel.

Dále je podepsán – jako autor a/nebo producent, což ostatně nelze vždy odlišit – pod peckami jako Počátek, Pearl Harbor, Poslední samuraj, Kung Fu Panda (3 díly), Šifra mistra Leonarda (a dvě pokračování), Sherlock Holmes (2 díly), Tenká červená linie, Interstellar a spoustou dalších.

Extra živá verze

Obvykle je pro natočení jeho skladeb zapotřebí celý dav muzikantů – ale teď si Zimmer dal práci a výběr ze svých slavných melodií adaptoval pro koncertní provedení. Pódium tak zaplní šedesátkou muzikantů a sboristů, ruku k dílu přidá i autor sám.

Posledních dvacet let jsem dělal ohromnou chybu: psal jsem pro skvělé muzikanty, zatímco já nedovedu pořádně zahrát ani svůj vlastní part,“ přiznal s úsměvem. „Převzal jsem teď některé pasáže, co jsem napsal pro svého kamaráda, úžasného kytaristu – a jsou fakt těžké, musím strašně moc cvičit!

V první části koncertu zazní jeho klasiky z Gladiátora, Lvího krále či Pirátů z Karibiku. Ve druhé čekejte něco nového, totiž nové úpravy v podání speciálních hostů. Například půjde o skladby z filmu Počátek či z batmanovské trilogie Temný rytíř.

A jelikož jde přece jen o skladatele z Hollywoodu, bude rovněž na co koukat, doprovodné efekty jsou neméně oslnivé.

Hans Zimmer Live
Praha, O2 arena
Neděle 4. června, 20:00

Bratislava, Zimný štadión Ondreja Nepelu
Pátek 2. června, 19:30 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi