Praha 12 zahájila spolupráci s Maďarskem. Už na konci loňského roku vše začalo tím, že velvyslanci obou zemí pomohli vytipovat nejvhodnější městskou část Budapešti, která by se k pražskému dvanáctému obvodu hodila.

Místní úřad na konci května z důvodu další spolupráce navštívil starosta Budapešti 15 László Hajdu s doprovodem. „Velmi vítám, že naše městské části jsou otevřené kulturní a další spolupráci, která se může v budoucnu posunout do mezinárodního partnerství. Děkuji též za vřelé pozvání do Prahy, kde se naše první setkání koná,“ řekl při návštěvě budapešťský starosta.

V rámci partnerské spolupráce se meze nekladou: podle radnice by se mohlo začít pracovat na vzájemné pomoci nejen v oblasti kultury nebo sportu, ale také vědecké činnosti a výzkumu, protidrogové politiky a dalších odvětví. Plánované výměnné pobyty pak mají celou součinnost ještě více prohloubit.

„Vnímáme kulturní blízkost a podobnost témat, která se řeší v našich zemích i metropolích. Možností spolupráce tak bude celá řada. Na základě předchozích jednání a doporučení panem velvyslancem Maďarska jsme navázali komunikaci s 15. městským obvodem Budapešti, jehož představitelé přijali naše pozvání k úvodním jednáním o partnerství,“ uvedl k tématu starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO).

Zajímá vás, jak to vypadá v kanceláři primátorky Adriany Krnáčové? Podívejte se na reportáž v tomto díle Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Jak se změnila místa z filmu Což takhle dát si špenát? A prolezli jsme kancelář Krnáčové Matěj Smlsal, David Vaníček