Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Německu vybuchly granáty z války. Sběratel si municí napěchoval celou garáž

Autor: nka - 
31. května 2017
15:10

Chaos v západoněmeckém městečku Hennef způsobil výbuch bedny s granáty z 2. světové války, které v garáži přechovával místní sběratel. Okolí domu musela policie evakuovat a uzavřít přilehlý úsek dálnice, na místě zasahovaly téměř tři stovky příslušníků bezpečnostních složek. Zatím není jasné, z čeho policie muže obviní. Úhrada škod ho ale vyjde draho.

Hasiče původně sousedi zavolali k doutnající plastové bedně, která ležela před garáží. Když ale dým ani po hojném zalití vodou neustával a navíc se barvil dozelena, začali mít požárníci podezření, že krabice může obsahovat chemikálie.

Video: Na místě zasahovaly stovky hasičů a policistů, okolí domu bylo uzavřeno

Rozhodli se proto odstoupit a hasit zpovzdálí. To jim zřejmě zachránilo život, protože o pár sekund později bedna vybuchla, rozmetala kousky munice na metry daleko a celou garáž zachvátily plameny.

Policie poté evakuovala obyvatele domů v okruhu 150 metrů a na likvidaci požáru nastoupilo speciální komando. Posléze se zjistilo, že obyvatel domu v garáži skladoval kilogramy granátů a střeliva z války.

Munici si sběratel (51) nakupoval po bleších trzích nebo ji hledal sám pomocí detektoru kovů. V domě žil s rodiči, kteří o koníčku syna neměli ponětí. V době exploze, kterou pravděpodobně zapříčinily sluneční paprsky, byl práci.

 Muže policisté odvezli k několikahodinovému výslechu, po němž ho propustili. Zatím není jasné, zda si nebezpečí vůbec uvědomoval, ani z jakého přečinu bude obviněn. Garáž vyklidili pyrotechnici a zbytky ostré munice bezpečně zneškodnili.

„Něco takového jsme tu ještě neměli,“ řekla mluvčí města Mira Steffanová webu General-Anzeiger. Náklady záchranné akce, při níž zasahovala stovka policistů a na 150 hasičů, podle ní radnice bude chtít uhradit od nedbalého sběratele. Škoda ještě přesně vyčíslena není, odhadem ale půjde v o šestimístnou sumu, a to v eurech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi