Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nejvyšší soud nevyslyšel Ratha. Vliv Zemana a Pelikána na kauzu odmítl

Autor: ČTK, Mii - 
31. května 2017
11:15

Senát Nejvyššího soudu (NS) nevyhověl námitce podjatosti, kterou v úterý podal bývalý hejtman středočeského kraje David Rath. Korupční kauzou se tak mohou i nadále zabývat soudci Vladimír Veselý, Jan Engelmann a Ivo Kouřil. Rath námitku zdůvodnil obavou, že senát byl pod tlakem prezidenta Miloše Zemana a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a nemusel rozhodovat nezávisle a svobodně. Rathova obhajoba chce dále bojovat, plánuje stížnost k Ústavnímu soudu.

NS ve středu po vyřešení námitky podjatosti během necelé půlhodiny vyslechl závěrečné návrhy a odročil projednávání na 7. června. Lze očekávat verdikt, přestože ještě není rozhodnuto o některých důkazních návrzích obhajoby.

Advokát Ratha Roman Jelínek také požádal soudce, aby projednávání přerušili a obrátili se na velký senát Nejvyššího soudu, případně i na Ústavní soud, kvůli údajně nejasnému výkladu zákonů. Jelínek kritizuje například skutečnost, že pravomoc podat stížnost pro porušení zákona má jenom ministr, což neodpovídá principu rovnosti zbraní.

Takhle probíhalo jednání Nejvyššího soudu v kauze Davida Ratha:

Předseda senátu Vladimír Veselý k otázce možné podjatosti uvedl, že součástí soudcovské profese je schopnost odolávat tlakům. Nelze prý pouhým odkazem na vyjadřování kohokoliv z politické sféry dovozovat, že je nutné vyloučit celý senát z projednávání konkrétní kauzy. Podobnou logikou by mohli být vyloučeni všichni soudci v Česku, konstatoval Veselý.

Pelikán stojí za využitím odposlechů

Nejvyšší soud se v úterý začal zabývat stížnosti pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Očekávalo se, že jednání zabere čtyři dny. Ministr nesouhlasí s tím, že Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů zrušil verdikt nad Rathem a dalšími deseti lidmi. Nikdo z obžalovaných se středečního jednání neúčastní, nepřišel ani Rath.

Soud ve středu také vyhlásil rozhodnutí, že neprovede jako důkaz nahrávku a listiny dokumentující vyjádření prezidenta Miloše Zemana ke kauze. Důkazní návrh podala Rathova obhajoba. Zeman v minulosti uvedl, že zvažuje podání kárné žaloby na soudce, který u vrchního soudu v Rathově případě rozhodoval.

Středočeský krajský soud Ratha v červenci 2015 uznal vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Spojil ho s činností manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří dostali tresty o rok nižší. Odvolací senát ale rozsudek loni zrušil kvůli použitým odposlechům. Podle něj byly stěžejní důkazy obžaloby pořízeny nezákonně, a v hlavním líčení je proto nelze použít.

moiaza ( 31. května 2017 12:24 )

Je to neuvěřitelné, jak ten gauner drží všechny v šachu. Ani soudcovská mafie nedokáže s tímto lumpem udělat pořádek. Lže, vymýšlí si kraviny a všichni se ho bojí. Rath těží z toho, že na mafiány z justice i politickou mafii toho honě ví. Proto ještě nesaedí tam, kde má dávno sedět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa