Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po explozi 80 mrtvých a stovky zraněných. Výbuch zasáhl i českou ambasádu

Autor: ČTK, nka - 
31. května 2017
10:45

Nejméně 80 mrtvých a 350 zraněných si podle nové bilance vyžádal středeční atentát v centru afghánské metropole Kábulu. Oznámil to mluvčí afghánské vlády Sádik Sádikí. Auto napěchované výbušninami explodovalo ve vládní a diplomatické čtvrti. Výbuch poškodil budovy německé a francouzské ambasády. Českému velvyslanectví exploze rozbila okno, pracovníci jsou ale v pořádku, řekla mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová. 

Podle Lagronové se útok odehrál asi kilometr od českého zastupitelského úřadu, u něhož výbuch rozbil okno. Nikomu ze zaměstnanců se nic nestalo.

„Všichni jsou v pořádku. Ten výbuch, jak to bylo asi kilometr od ambasády, tak to rozbilo okno na ambasádě,“ řekla ČTK Lagronová. Dodala, že neví, kolika oken se to týká, jestli jednoho, dvou nebo tří.

Budovu německé ambasády, která je od místa exploze vzdálena asi 300 metrů, útok těžce poškodil. Vyrazil desítky oken a zranil několik zaměstnanců. Afghánský člen ostrahy zahynul.

Masivní výbuch při cestě do práce

Tisícovky lidí byly v době exploze, tedy krátce po 8:30 tamního času, na cestě do práce. Mluvčí ministerstva vnitra řekl, že nálož vybuchla na frekventované silnici mezi německým velvyslanectvím a bezpečnostním stanovištěm na náměstí Sanbak. Odpálil ji pravděpodobně sebevražedný atentátník. Oběťmi jsou převážně afghánští civilisté.

Výbuch otřásl ostře střeženou oblastí, kde je mimo jiné prezidentský palác či sídla zahraničních velvyslanectví.

Video: Výbuch byl mimořádně silný a viditelný stovky metrů daleko

Ulice, na níž nálož explodovala, je úzká a z obou stran obehnaná vysokými zdmi, které slouží jako ochrana právě proti explozím. Ta dnešní poničila nejméně 30 automobilů. Televizní stanice Tolo TV hlásila také těžké škody na budovách. 

Obyvatelé afghánské metropole zvyklí na občasné výbuchy podle stanice BBC hovoří o nebývale silné explozi, která vyrážela okna stovky metrů od místa útoku. Na fotografiích na sociálních sítích je vidět hustý oblak dýmu stoupající vysoko nad budovy kábulského centra.

agfor ( 31. května 2017 16:46 )

To nejde, tam sedí Amíci z ropných společností.

agfor ( 31. května 2017 16:43 )

Bouchlo to před ambasádami zemí, kam uprdlíci utíkají za prachama. Takhle si představují integraci ? Máme se díky Merkelové a Hollanda na co těšit. Přyč s vládou vlezdobruselistů a rasistů.

fotrpjotr ( 31. května 2017 12:38 )

Důsledek americké"demokracie"

ivoadler ( 31. května 2017 10:51 )

Tak to dopadá, když se někam se rou američtí nositelé svobody.

johanvonbahnhof ( 31. května 2017 10:48 )

Náboženství "míru" a "lásky" v praxi...

Zobrazit celou diskusi