Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Králíkům v „miniklecích“ pomáhá EU: Českým chovům hrozí problémy, říká Polčák

Autor: Tomáš Polák - 
31. května 2017
05:49

Králíci jsou v EU druhý nejčastěji chovaný druh hospodářských zvířat – ročně je poraženo více než 340 milionů králíků. Přesto zatím neexistuje žádná legislativa, která by jejich chov upravovala. To se ale podle europoslance Stanislava Polčáka (STAN) brzy změní. Sám s tím sice nesouhlasí, ale přesto musel stínovat zprávu, která nakonec vybízí komisi k vytvoření legislativy na evropské úrovni. Podle Polčáka jde o věc, kterou by si měly regulovat samy státy.

„Já jsem osobně byl pro to, aby ta zpráva nevolala po zrodu nové evropské legislativy. Nemyslím si, že je dobré, aby EU vytvářela zvláštní předpisy na každý druh zvířete,“ řekl Polčák ve Studiu Brusel. To se nakonec v rámci jeho Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova prosadit podařilo. Na plenárním zasedání nicméně nakonec bylo přijato znění zprávy, které Komisi vyzývá ke změně legislativy. Králičí chovy se tak budou s nejvyšší pravděpodobností upravovat na evropské úrovni.

Po evropské legislativě už několik let volají ochránci zvířat. Podle nich malé drátěné klece, ve kterých se většina králíků momentálně chová, jim způsobují zranění tlapek a stres. V některých klecích se dokonce nemohou ani vzpřímit. Schválená zpráva chce tohle změnit.

Video  Králíkům pomoct, ale jen trochu. Nechceme zavřít chovy, říká Polčák  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Polčák: Konec drátěných klecí

„Je nezbytné, aby se přestaly používat neobohacené klecové baterie a holé drátěné klece a nahradily je alternativní metody chovu králíků, např. systém ohrad, který poskytuje každému jedinci dostatek prostoru a kde mohou být králíci chováni ve skupinách,“ uvádí přesně zpráva výboru. 

„Velmi dlouze jsme se bavili o nějakém kompromisním návrhu, protože naše představy se rozcházely. Já nebudu zapírat to, že jsem měl trochu jinou představu,“ přiznal europoslanec.

Polčák se zejména obává, aby chov zůstal hospodářsky výnosný. „Ten chov by měl být ekonomicky návratný a udržitelný,“ doplnil. Sám je sice pro zrušení klasických drátěných „miniklecí,“ nepodporuje už ale otevřené alternativní chovy, které jsou podle ochránců nejpřirozenější a pro králíky nejlepší.

Video  Neléčené záněty a mrtvoly mezi králíky: Aktivistka se obula do velkochovů  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

České chovy by mohly skončit

Zemědělci, kteří se pro tuto změnu rozhodnou, by měli být podpořeni z prostředků programů rozvoje venkova. Ani to ovšem podle Polčáka třeba českým farmářům nestačí. „V okamžiku, kdy by byly zrušeny ty obohacené klece, tak ty chovy u nás končí, jsou zavřené,“ uvedl Polčák.

Často u králíků podle zjištění ochránců dochází k nadužívání antibiotik. O tom ostatně hovoří i zpráva pro Komisi. Podle Polčáka to je problém i pro veřejné zdraví. „Určitá rezidua mohou z těchto léků zůstávat v tom mase. A za druhé, králíci se postupem doby stávají rezistentní oproti lékům a potřebují nové druhy antibiotik,“ uzavřel.

gajdal ( 31. května 2017 11:38 )

EU jde pouze o jedno, zlikvidovat konkurecni a klece jsou zastupny problem. I kdyby klec byla o vymere garzonky, zase si neco najdou. Treba i to, ze jsou krmeni ceskym vyrobcem granuli a ne korporatnim. Kdy bude narizena odpovidajici teplota, vhkost ci odber vakcin od jednoho vyrobce a navsteva veterinare stanovena vladnim narizenim jako u zateplovani a kotlu? Proc EU neprovadi zatah a prisne postihy lidi, kseftujici se stenaty z cernych vrhu? Zrejme nekdo z toho dobre zije jako z up-r-ch-liku.

panda82 ( 31. května 2017 10:41 )

Nebylo to tady už se slepicemi, ti poslanci jsou taky v klecích, když dřou na těch lavicích 12 hodin, taky by se měli rozpustit a vypustit, žádná škoda anebo přidat práce, teď se jim prý zas bude přidávat 7% na platě

snehulak ( 31. května 2017 07:56 )

Tihle naši udavači v EU sice nechťa, ale musí to prásknout a hlasovat pro. Je to vůči zaměstnavateli jejich povinnost a svůj neskutečný plat si musí zasloužit. Vy byste nestáli o prémie? Včera jim shodili ze stolu Babiše, ale ono se najde ještě něco k žalování. Třeba i na prezidenta, který není jejich vinou jejich. Své vlasti neškodí, protože v Bruselu se slovo vlast nenosí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa