Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Začal platit protikuřácký zákon: Od půlnoci museli lidé na »cigárko« ven

Autor: ljš, jad, idh, mka - 
31. května 2017
00:58

Zákaz kouření je tady. Kuřáci už si v hospodách, na nástupištích, ale ani v zoologických zahradách nezapálí. S úderem půlnoci museli z barů a restaurací na cigaretu ven.

Zákon o zákazu kouření platí od středeční půlnoci, a tak se mu museli přizpůsobit i ti kuřáci, kteří na úterním pivu zůstali přes půlnoc. Jakmile odbila, museli na cigaretu ven. Někteří to snášeli se smíchem, jiní byli rozhořčení. 

„Je to blbost, dokud venku nebudou popelníky, bude na zemi bordel a vajgly budou uklízet lopatou. Všude kolem jsou paneláky, lidi si budou stěžovat na rušení nočního klidu,“ myslí si štamgasti z Mladé Boleslavi, kteří poslušně se začátkem zákazu vyrazili před svůj oblíbený podnik.

Podívejte se, jak vypadala poslední „kuřácká noc” v českých hospodách:

Video  Konec kouření v restauracích  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

To v Praze zákaz tak doslovně nebrali. V Café Vanity v Dlouhé nachytal reportér Blesk.cz hned několik kuřáků. „Nevšimla jsem si, že už je tolik hodin. Hned napravím. Bojíme se, že nám lidi budou utíkat bez placení s tím, že jdou na cigaretu,“ reagovala servírka. 

Po celém Česku také začali restaurace a bary obcházet policisté a strážníci, kteří dodržování zákazu kontrolovali. Pokuty ale zatím nerozdávali...

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) se zlobil v Senátu: Zakážou nám i červené maso. Podívejte se:

Kde zákaz platí?

Zmatky panují ohledně kouření na zahrádkách restaurací. „Není vyjasněno, co je to zahrádka a co je vnitřní prostor. Já si myslím, že vnitřní prostor je vše, co je zastřešené, jako třeba stany, což by znamenalo, že se tam kouřit nesmí,“ řekl serveru Echo24.cz odborník na kuřáckou legislativu Tomáš Kindl. 

Po úterní půlnoci už museli kuřáci na cigaretu ven Po úterní půlnoci už museli kuřáci na cigaretu ven | Daniel Černovský, CNC / Blesk

Výjimku ze zákona mají dočasné stavby. Jak je to s restauracemi v průchodech a podloubích? „Na tato místa se zákaz nevztahuje. Musí být ale jasně označena jako prostor pro kouření,“ uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

„V místech, kde zákon kouření nezakazuje, záleží na provozovateli, jestli jej tam povolí, nebo zakáže. Obojí ale musí být jasně vyznačeno,“ upřesnil renomovaný advokát Jan Černý.

90 dnů bez pokut

„Dodržování zákazu kouření budou moci kontrolovat pracovníci krajských hygienických stanic, Policie ČR a obecní policie,“ uvedla pro Blesk Štěpánka Čechová, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Hygienici v rámci kontrol provozoven budou tedy hlídat i dodržování zákazu kouření.

„Místa ke kontrole budou vybírána na základě vyhodnocení rizikových faktorů a prověrky budou probíhat bez předchozího oznámení,“ doplnila Čechová. Tučné pokuty za porušení zákazu kouření úderem dnešní půlnoci ještě nepadaly.

Do úterní půlnoci mohli hosté restaurací nerušeně kouřit uvnitř Do úterní půlnoci mohli hosté restaurací nerušeně kouřit uvnitř | Daniel Černovský, CNC / Blesk

Budou se totiž udělovat až 90 dní po začátku platnosti zákona. Ministerstvo zdravotnictví dalo provozovatelům restaurací tento čas na upravení prostor.

Co strážníci a policisté?

Pražská městská policie se na kontroly dodržování nového zákona chystá už od jeho schválení. „Budeme na něj dohlížet v rámci běžné hlídkové činnosti,“ uvedl pro Blesk mluvčí strážníků Jan Čihák. „Prozatím neplánujeme žádné rozsáhlé kontrolní akce,“ uvedla pak mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová.

Ani kluby nemají vyhráno

Někteří hospodští plánují obejít zákaz kouření založením privátního klubu. Jenže pozor! Pokud se tam budou ve větší míře podávat potraviny a nápoje, zákon by se mohl vztahovat i na ně! „Vyhodnocení by měly primárně provádět krajské hygienické stanice,“ uvedla Štěpánka Čechová.

Pokuta až 50 tisíc a postupné zákazy

Ani normální, ba ani elektronické cigarety se už ale nesmí kouřit ve školách, v nemocnicích, v nákupních centrech (kromě vymezených míst), na nástupištích, zastávkách MHD, na dětských hřištích a sportovištích. Pokuta za porušení zákazu je vysoká. Za jednu zapálenou cigaretu můžete zaplatit až pět tisíc korun. Provozovateli, který hříšníka nevyzve k típnutí cigarety či k odchodu, pak hrozí pokuta až 50 tisíc.

Kouření zákony upravují už od roku 1989. Tehdy vstoupil v platnost zákaz kouření v restauracích v době podávání snídaní, obědů a večeří. Od ledna 2006 začal platit zákaz kouření v nemocnicích, na autobusových a vlakových zastávkách, v areálech škol a na úřadech.

Do úterní půlnoci mohli hosté restaurací nerušeně kouřit uvnitř Do úterní půlnoci mohli hosté restaurací nerušeně kouřit uvnitř | Daniel Černovský, CNC / Blesk

Postupně se zakázalo i kouření ve vlacích. Zatímco ještě v 80. letech minulého století byla čtvrtina vagonů kuřáckých, od roku 2008 se ve vlacích nesmí kouřit vůbec.

Zákaz i v zoo

Zákaz se týká nejen restaurací, kde se vaří a podává jídlo, ale i barů, diskoték, čajoven, vináren či třeba kaváren. Podle zákona je totiž i nápoj potravinou. A zákaz platí i pro zoologické zahrady. Zákaz se ale nevztahuje na elektronické cigarety a vodní dýmky, které v restauracích i v zoo můžete „bafat“ pořád.

bizon_pepa ( 31. května 2017 21:17 )

Řekl bych, že němci toho do hospody moc nenachodí. A jižaní jsou na dovče schopni kouřit i u snídaně,

noacojezase ( 31. května 2017 16:07 )

Nemáš to popletené a z jakého zdroje čerpáš? Bisnode píše něco jiného.

aneleh71 ( 31. května 2017 15:32 )

A když teda tak mají starost o naše zdraví,proč to nepřestanou vyrábět??? No jo,ale na čem by pak vydělávali,že?Jsem odnaučený kuřák,ale tenhle nesmysl nechápu...prostě kecaj,že jim jde o naše zdraví a potřebujou jen buzerovat...

asijo ( 31. května 2017 13:12 )

Tobě v Bohnicích zdenekk

noacojezase ( 31. května 2017 12:47 )

Svoboda končí, když není volba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa