Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brazílii ničí nálety upírů. V noci koušou lidi, ti se budí v krvi

Autor: nka - 
3. června 2017
21:32

Severovýchod Brazílie děsí nálety upírů nakažených vzteklinou. Jeden muž už na nemoc zemřel, další desítky se kvůli kousnutí musejí léčit. Napsal to britský web Daily Mail.

Upíři se v oblasti nebývale přemnožili a kvůli nedostatku dobytka napadají lidi. V noci vlétají do domů a nic netušícím spáčům prokusují kůži na nohou nebo loktech. Jelikož jejich sliny obsahují anestetikum a látky proti srážlivosti, rána téměř nebolí, zato dlouho a hojně krvácí. Lidé se pak probouzejí na prostěradlech zbrocených krví.

„Všichni žijeme ve strachu, že se v noci vzbudíme a na nás bude sedět upír, který nám bude pít krev jako Drákula,“ řekla 42letá Valdirene z města Salvador. To potvrzuje i její soused Matheus. „Když jsem se ráno probudil, měl jsem mokrou postel. V noci pršelo, tak jsem si myslel, že se voda nějak dostala až na prostěradlo. Jenže to byla moje krev. Bylo to otřesné,“ popsal.

Místní proto začali raději na noc zavírat okna, i když v místnosti je pak nesnesitelné vedro. Kousnutí upíra může totiž kromě nepříjemného zážitku způsobit i nákazu vzteklinou. Ta už zabila místního farmáře, kterého upír při dojení krav kousl do nohy. Muž si ránu omyl a nešel k lékaři. O několik týdnů později se mu přitížilo, ani odborníci už mu ale nedokázali pomoci.

Jak vypadá novorozený netopýr? Podívejte se na video:

Úřady proto mezi lidmi rozhlásily, aby se po upířím kousnutí neprodleně dostavili na kliniku pro nezbytné léky. Veterinární technici také netopýry odchytávají a potírají jim kůži jedem, který zvířata pak roznesou na své druhy. Doufají, že se jim tak podaří dostat počet nočních lovců pod kontrolu.

Upír je druhem netopýra, který žije ve Střední a Jižní Americe a živí se výhradně krví. Za normálních okolností hoduje zejména na dobytku, který se v oblasti často chová. Lidi napadá jen zřídkakdy. Kvůli odlesnění krajiny na severovýchodě Brazílie se ale místní upíři přesouvají do měst. Tady se zabydlují v opuštěných budovách a pořádají nálety na lidská obydlí.

Zobrazit celou diskusi