Malostranské náměstí se mělo stát kulturním centrem různorodých akcí. Alespoň takový byl plán před téměř rokem, kdy magistrát zakázal parkování na tomto místě. Po prvním roce fungování se ale spíše stal bílým místem na mapě Prahy.

Celkem se zde za rok konalo pouhých 19 akcí a další velká část vůbec nevyhověla pravidlům. Magistrát tak plánuje změny.

„V období od 1. července 2016 do 31. prosince 2016 se z celkových 24 přihlášených projektů uskutečnilo 14. Nerealizované projekty se převážně nekonaly, protože nevyhovovaly základním pravidlům či jejich organizátoři akci z finančních či logistických důvodů neuskutečnili,“ konstatovala pro Blesk.cz radní Petra Kolínská (Trojkoalice/Zelení).

Čas na změnu

Pravidla se tak budou muset rychle změnit, aby náměstí nebylo prázdné. „Plánujeme zjednodušení administrace, aby se tam mohlo konat více akcí a snížily se poplatky pro nekomerční spolkové akce. Zároveň chceme, aby povolovací řízení bylo zjednodušeno,“ říká Kolínská.

Podle ní teď činí minimální platba 10 Kč za m2 na den. Tu lze odpustit, pokud je město nebo městská část spolupořadatelem. Za užití celého náměstí tak zájemci platí 14 tisíc za den.

I nadále platí, že zájem o akci zde může mít každý. „V letošní sezoně očekáváme mírný nárůst akcí, ale nechceme, aby z toho byl Hyde Park. Celkově mohu říct, že jich bylo méně oproti očekávání právě kvůli byrokracii a kvůli tomu, že jsme nechtěli tolik komerčních akcí,“ vysvětluje dále Kolínská.  

Na náměstí by měla přibýt i nová kavárna. „V nejbližší době plánujeme vybrat provozovatele mobilní kavárny na Malostranském náměstí a zajistit vybavení prostoru vhodným dočasným mobiliářem. Také chceme zrušit poplatky pro neziskové kulturní a volnočasové aktivity,“ doplňuje nakonec Kolínská.

Od července 2016 z náměstí zmizela auta a stalo se tak prostorem pro odpočinek či konání kulturních akcí. Proběhl zde Tříkrálový průvod, promítání grotesek Charlieho Chaplina s živým hudebním doprovodem, zpívání koled či sousedská slavnost Zažít město jinak! Náměstí hostilo i výstavy mladých sochařů z AVU. Pod platanem navíc přibyly stolky a židle v rámci projektu Pražské židle.

Podívejte se na fotky z Malostranského náměstí:

Fotogalerie
42 fotografií

Na Malostranském náměstí nedávno zazpíval český a francouzský gay sbor. Na jejich vystoupení se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Praha má u centra uhelný důl: Ozývá se kutání i výbuchy! A gay sbory oživily náměstí. Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz