Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rath je u Nejvyššího soudu. Pelikán chce do kauzy vrátit do hry odposlechy

Autor: ČTK, base - 
30. května 2017
10:30

Nejvyšší soud se v úterý začal zabývat korupční kauzou kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, respektive stížností pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministr nesouhlasí s tím, že Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů použitých v případu zrušil verdikt nad Rathem a dalšími deseti lidmi. Rath se úterního jednání osobně účastní.

Ministr podal stížnost pro porušení zákona v neprospěch všech obviněných. Středočeský krajský soud Ratha v červenci 2015 uznal vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Odvolací senát však rozsudek loni v říjnu zrušil kvůli použitým odposlechům. Podle něj byly stěžejní důkazy obžaloby pořízeny nezákonně, a v hlavním líčení je proto nelze použít.

„S touto stížností pro porušení zákona se ztotožňuji. Mám za to, že Vrchní soud v Praze učinil rozhodnutí, které není v souladu se zákonem, a tudíž budu navrhovat, aby Nejvyšší soud tuto stížnost akceptoval,“ řekl novinářům za stěžovatele před zahájením jednání Radek Doležel z Nejvyššího státního zastupitelství.

Nejvyšší soud jednání rozplánoval na čtyři dny. Vzhledem k počtu obžalovaných, advokátů i očekávanému zájmu veřejnosti senát zasedá ve velkém sále. Jak už dříve uvedl mluvčí NS Petr Tomíček, pro potřeby veřejných soudních jednání se využívá jen výjimečně.

Rath ve studiu Blesku mluvil o odposlechu, podívejte se na video:

Video  Rathovy odposlechy: „Žluťoučké, kulaťoučké,“ byla legrace. Úplatky se v mincích neberou  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

byvalyvoliccssd4 ( 30. května 2017 23:18 )

Odposlechy byly nezákonné a z toho plyne, že v té krabici nebylo sedm milionů, ale dvě lahve vína. Debilové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa