Národní umělkyní se nekorunovaná královna lidovek a »valašská cérka« stala jen pár měsíců před sametovou revolucí v roce 1989. „Mnoho lidí za mnou pak chodilo, že bych ten titul měla vrátit. Já ale nevěděla, komu bych ho vracela. A ani jsem nechtěla,“ vzpomínala paní Jarmila v rozhovoru pro Blesk jen dva měsíce před smrtí.

„Dostala jsem ho za plné sály a svou tvorbu, ne za politickou činnost,“ upřesnila zpěvačka. Necelé čtyři měsíce po její smrti přišel z Poslanecké sněmovny návrh udělit Jarmile Šulákové státní vyznamenání in memoriam. Prezident Miloš Zeman se netají tím, že byla jeho oblíbená umělkyně.

„Vzpomínám na jednu zpěvačku z Valašska, a to byla zpěvačka lidových písní. Možná že i vy si na ni vzpomenete... Jmenovala se Jarmila Šuláková a s ní jsem se několikrát setkal, měl jsem ji hrozně rád,“ pronesl Zeman po smrti Šulákové.

Jak se navrhuje na státní vyznamenání

  • Návrh na státní vyznamenání může podat každý občan či organizace do Poslanecké sněmovny, nebo Kanceláře prezidenta ČR.
  • Písemná žádost musí obsahovat krátký životopis a odůvodnění, proč by měla dotyčná osoba získat právě státní vyznamenání.
  • Podvýbor pro přípravu návrhů na státní vyznamenání přijímá návrhy do konce března. Poté je předá poslaneckým klubům.
  • Výbor následně předloží jednotlivé návrhy Poslanecké sněmovně, která o nich hlasuje, a teprve pak předloží prezidentovi.
  • Prezident dává přednost udělení vyznamenání nové osobnosti před kumulací vyznamenání. Až jeho rozhodnutí je konečné.
  • Při oslavě 28. října na Pražském hradě předává vyznamenání laureátům nebo jejich pozůstalým.

Video
Video se připravuje ...

Jarmila Šuláková (†87) si zazpívala naposledy před kamerou Blesku! Dva měsíce před smrtí! Petr Soukup, David Turek

Video
Video se připravuje ...

Zemřela královna lidové písně Jarmila Šuláková (+87)! Její poslední rozhovor! David Turek

Fotogalerie
37 fotografií