Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Poselství run otevírá nové chrámy vědění. Ale opatrně!

Poselství run od Renaty Herber obsahuje také sadu karet.
Poselství run od Renaty Herber obsahuje také sadu karet.  (Autor: Blesk)
Autor: ph - 
1. června 2017
11:59

Runy. Prastaré symboly, ve kterých je obsaženo vědění o skrytých nebeských i zemských proudech. Runové rituály mají i dnes obrovskou sílu, vysvětluje ve své publikaci krnovská rodačka Renata Herber, která patří v tomto směru mezi nejznámější české odborníky.

„Nikdy se magií nezabývejte z pouhé zvědavosti, nezneužívejte ji ani neposkvrňujte nečistými úmysly. Používejte ji pouze tedy, když je to pro dobro věci,“ upozorňuje všechny čtenáře autorka, která se k tomuto přátelskému upozornění vrací znovu i na dalších řádcích a stránkách. Ty jsou určeny zejména pro ty, kteří se s runami a runovou magií lidově řečeně teprve »oťukávají«.

Také proto se v úvodu knihy dozvíte něco i historii run a runové magie, připomenete si, jaké existují futharky, přičemž publikace se věnuje tomu nejrozšířenějšímu – germánskému o 24 runách. V přehledné tabulce se tak dozvíte nejprve název runy, kterému odpovídá písmenu, jak vypadá, jaký má význam a také co symbolizovala (a symbolizuje) v léčitelství. Bez toho se zkrátka neobejdete.

A pak už se pomalu začnete nořit do světa, kvůli kterému jste si tuhle knihu velmi pravděpodobně pořídili – do runové magie. Autorka znovu trpělivě vysvětlí nejprve historické aspekty, které jsou ovšem pro pochopení naprosto nezbytné. Už proto, že pohanské filozofie nikdy neoddělovaly přirozený svět od nadpřirozeného a runové symboly tak znázorňují jak bohy, tak zvířata, stromy a magičnost.

O každé runě se na následujících stránkách dozvíte maximum. Autorka nejprve podrobně vysvětli význam a sílu runy (a to i z historického hlediska) a následně nabídne, jak ji »číst« při výkladu run. Co vám prozradí o povolání, co o lásce a jaké skrývá kouzlo? To všechno potřebujete vědět (nebo mít prostě prostřednictvím téhle prakticky malé knihy po ruce) při výkladu run. Tomu je věnována celá závěrečná část knihy. Nabídne vám nejen varianty, jak runy vykládat, ale zejména jak je číst, respektive jak pomocí jejich výkladu vyprávět příběh.

Máte přečteno? Můžete začít (tedy činíte-li to s dobrými úmysly). A runové karty nemusíte nikde shánět, jsou totiž nedílnou součástí téhle knihy a nutno říct, že jsou graficky velmi dobře vyvedené. Ostatně, jejich tvůrcem je Roman Calda. Takže teď už hurá do díla. Karty pořádně zamíchejte, levou rukou je rozprostřete, obrácené obrázkem dolů. Přesně zformulujte otázku, na kterou chce dostat odpověď, a můžete začít.


Renata Herber

Poselství run

144 stran + 24 karet

nakladatelství Pragma

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi