O vybudování koncertního sálu a možných lokalitách se v Praze debatuje řadu let. Naposledy zazněla varianta, že by na ostrově Štvanice mohl stát Rejnok, projekt zesnulého architekta Jana Kaplického. Nyní se ale jedná o tom, že by mohla vyrůst na Vltavské.

„Výstavba filharmonického sálu je příležitostí pozdvihnout na vyšší úroveň celou lokalitu Vltavská, dnes urbanisticky problematickou,“ píše se v materiálu. Prostor Vltavské je dnes zanedbaný a nevyužitý.

Hezčí prostředí

Praha disponuje třemi většími objekty vhodnými pro produkci klasické hudby, a to Rudolfinem, Obecním domem a Kongresovým centrem Praha. Žádná z budov ale podle dokumentu nedisponuje potřebným počtem míst.

Stavba filharmonie by měla kromě prostoru u metra pomoci zlepšit situaci i v souvislosti s kultivací severojižní magistrály a celého předpolí Hlávkova mostu. „Potenciál vybraného místa je velmi vysoký. Pozoruhodným způsobem mohou zafungovat urbanistické vazby k vysoce kvalitní budově Dopravních podniků, kostelu svatého Antonína a Strossmayerovu náměstí,“ píše se v materiálu.

Mezinárodní soutěž

Proměna prostoru Vltavské a podoba budovy by měla vzejít z dvoukolové mezinárodní architektonické soutěže. „V prvním kole by byl předmětem řešení urbanismus a umístění budovy, spolu s celkovým pojetím předpolí Hlávkova mostu a prostoru Vltavské. V druhém kole půjde o vlastní architektonický návrh budovy,“ stojí v dokumentu.