V budově hlavního nádraží v Praze stojí nový pomník, který vzpomíná na nepředstavitelný okamžik, kdy se před začátkem války rodiče loučili se svými dětmi. Takzvané Wintonovy děti odvezl vlakový expres ze země, aby se nestaly obětí krutého řádění nacistů. Památník vyobrazuje dveře vlaku společně s otištěnýma rukama dětí i rodičů.

Pomník slavnostně odhalily dvě ženy, které mezi Wintonovými dětmi roku 1939 skutečně byly. Milena Grenfell-Bainesová a Zuzana Marešová se staly jedněmi ze 669 židovských dětí, které sir Nicolas Winton dostal do bezpečí Velké Británie.

„Památník Rozloučení, který stojí v průchodu z odjezdové haly k nástupištím pod kupolí secesní Fantovy kavárny, je vyjádřením vděčnosti našim rodičům za podruhé darovaný život a je i trvalou vzpomínkou na ně, kteří nejvíc trpěli a byli největšími hrdiny v příběhu nás, Wintonových dětí. Není snad nic horšího než vzdát se svého dítěte v naději, že mu tím zachráníte život,“ uvedla Zuzana Marešová.

Všechny děti mají podle Marešové vzpomínku na plačící rodiče v okamžiku, kdy vlak odjížděl. Jejich potomci přitom nebyli schopní pochopit, co se děje, protože si mysleli, že jedou na výlet. Tento okamžik se pro mnohé z Wintonových dětí stal poslední vzpomínkou na rodiče, kteří za války zahynuli.

Podívejte se na fotografie ze slavnostního odhalení památníku:

Fotogalerie
8 fotografií