Otevírání studánek je dávným zvykem, kdy lidé po dlouhé zimě vítali jaro a symbolicky vyčistili pramen. Vůbec dříve měli obyvatelé ke studánkám velkou úctu. Pracovali totiž celé dny v krajině, takže potřebovali někde pít.

„Když někde pramení voda, tak většinou v bažině či mokřině, a z ní se těžko nabírá. Takže lidé došli k tomu, že aby se kulturně napili, musí si zdroj vody nějak upravit. Proto vznikaly studánky,“ prozradil v pořadu Selfie z Prahy Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

Poté ale lidé vynalezli vodovody, studny, začali pracovat uvnitř, a tak o studánky přestávali pečovat. To má teď změnit projekt Živé studánky. Vy můžete od příštího týdne na webu zivestudanky.cz hlasovat pro ty, které si podle vás renovaci zaslouží. Jsou totiž stále důležité.

„Je to zdroj vody, pitné vody pro zvířata, někde i pro lidi, ale třeba tady v Praze jen pro zvířata. A je to i biotop, tedy prostředí, které vyhledávají specifické druhy živočichů, jež by jinde žít nemohly,“ popsal Stýblo.

Například na studánky, kde teče lehce voda, která je navíc velmi čistá, jsou vázané různé druhy chroustíků. „Pak to jsou různí korýši, jepice, larvy pakomárů... Z větších živočichů může být vlajkovým druhem mlok skvrnitý, který je chráněný,“ popsala Katka Landová z ČSOP.

Ze studánek pravidelně nepijte

Ačkoliv spousta z nás má pocit, že ve studánce teče čistá voda, na pití pozor.

„Pokud jsou studánky ve městech, obcích nebo jejich nejbližším okolí, tak se do vody dostávají například splaškové vody z kanalizací. Skoro žádná kanalizace totiž není úplně těsná,“ varuje Stýblo.

„Ale i tam, kde lidé nežijí, ovšem hospodaří, tak je to něco podobného. Zemědělci bohužel používají spousty různých chemických látek - jak umělá hnojiva, tak pesticidy - a to vše se dostává do spodní vody, do studánek. Takže je velký problém se znečištěním, zejména s dusičnany. Ale někde jsou to i těžké kovy, dost často jde také o bakteriální znečištění,“ dodal Petr Stýblo.

Pokud se ovšem napijete jednou například na výletě, nic by se vám stát nemělo.

Na reportáž o pražských studánkách se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Vicemistryně světa roztančila metro! A po Praze běhá opice převlečená za člověka Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!