Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj o Zimolu pokračuje: Jihočeši mu vezou argumenty centrály ČSSD

Autor: vei, ČTK - 
26. května 2017
11:01

Jednání mezi jihočeskou ČSSD a stranickou centrálou ohledně kandidatury exhejtmana Jiřího Zimoly do sněmovních voleb budou pokračovat. Zástupci kraje dnes podle místopředsedy krajské organizace Jaromíra Nováka na grémiu vyslechli argumenty vedení, o kterých dosud neuvažovali. Během příštích dnů plánuje Novák schůzku se Zimolou a v pondělí bude tlumočit výsledek dnešní návštěvy Prahy na jednání krajského výboru. Podle předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky vznikly problémy kvůli nekomunikaci Zimoly s centrálou.

„Trváme na kandidatuře Zimoly,“ uvedl po jednání Novák, současně je ale podle něj třeba mluvit v kraji o argumentech, které na dnešním jednání padly. Představit je chce až svým spolustraníkům. Sobotka považuje za hlavní, aby se situace v Jihočeském kraji uklidnila a pokračovaly tam přípravy na volby.

„Co možná bylo pro kolegy nové, bylo, že nefungovala dobře komunikace mezi vedením kraje a vedením sociální demokracie, a nebylo to z důvodu, že by vedení strany nechtělo mluvit s Jihočechy, ale problém byl na straně Jiřího Zimoly, který komunikaci v posledních měsících prakticky přerušil, myslím, že to vedlo k tomu, že jihočeská organizace se ocitla odříznutá od některých argumentů, které tam nedorazily,“ uvedl po jednání Sobotka.

Jak vedení strany, tak vedení kraje má podle stranického šéfa zájem, aby se situace dořešila a zklidnila. „Vedení strany nikterak nezpochybňuje osobnost lídra ani pořadí kandidátů, bylo by dobře směřovat ke zklidnění situace,“ dodal Sobotka.

Předsednictvo ČSSD před týdnem vyškrtlo Zimolu z krajské kandidátky do sněmovních voleb. Jihočeská ČSSD proti tomu protestuje a hrozí dalšími odchody z kandidátky. Uvažovala i o vyvolání rozhodčího řízení, tento krok může ale učinit jen Zimola, nikoli krajské vedení sociálních demokratů. Vedení strany Zimolu z kandidátky vyškrtlo s odůvodněním, že nechce, aby problémy, které vedly k jeho rezignaci, zatěžovaly ČSSD v předvolební kampani. Už před tím se Zimola vzdal místa lídra, chtěl jít do voleb až z posledního 22. místa. Zimola se dnes vrátí ze zahraničí, Novák se s ním chce sejít co možná nejdříve.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek o důvodech, proč nemá být Jiří Zimola na kandidátce ČSSD:

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
rego- ( 27. května 2017 13:09 )

Pokud toto tupé samolibé zubaté vejce zaprtek Sralbotka opět bude ve vládě,bude zle..natož u moci..To už se raděj odstěhovat na Ukrainu..Jedina naděje jsou Zeman s Babišem,to jsou politici co umí a nekradou a nelžou jako Sobotka,Kalousek atd..Jedině s ANO bude dobře!!!!!

moiaza ( 26. května 2017 12:01 )

Sobotka v ČSSD je něco jako Kalousek v TOP 09. Pokud bude Sobotka u vesla, půjde ČSSD k samému dnu. Nejhorší ministr financí po Kalouskovi a nejhorší premiér po Topolánkovi.

aaobcanka ( 26. května 2017 11:57 )

Socani, čtěte diskuzi na Novinky.cz. Jste s ODS, TOP a KDU nevilitelní : . https://www.novinky.cz/diskuse?id=486936&articleId=/domaci/438952-kandidaty-cssd-na-hrad-by -mohl-byt-stech-nebo-zaoralek-pripustil-sobotka.html&sectionId=8&page=1#c17443336 : . . . František Pokorný, Janov nad Nisou : Kandidát na Hrad ŠTĚCH ?? To snad ne,vyučený zámečník,ze svého prospěchu KOMUNISTA do 1989,znovu ze svého prospěchu ODBORÁŘSKÝ BOS,osoba která nedávno DEHONESTOVALA stávajícího prezidenta,a takový NIKTOŠ by měl kandidovat ? SOCANI s Vámi je HRŮZA ŽÍT !!! ............................................................................ Volíme my, parta z VŠ a rodina, Zemana, Babiše, Okamuru a KSČM !

kukuku ( 26. května 2017 11:41 )

Takže článek jednou větou: Sobotka sklopil ocas a Zimula půjde zpátky na kandidátku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa