Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Promlčeno: ŘSD už nároky k D47 neuplatní. Poslanci chtějí vysvětlení

Autor: pet, ČTK - 
26. května 2017
10:22

Při přípravě a výstavbě dálnice D47 si ministerstvo dopravy s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) nedostatečně rozdělily své role. Je to jeden z hlavních problémů souvisejících s touto dálnicí. Uvádí to závěrečná zpráva sněmovní vyšetřovací komise k vyšetření pochybení při stavbě této dálnice. Komise žádá ministerstvo, aby zvýšilo svoji kontrolní činnost ve vztahu k ŘSD i stavebním firmám.

Za závažný problém považuje komise například to, že některé nároky ŘSD vůči zhotovitelům byly shledány jako promlčené. Ředitelství by proto mělo objasnit, jak se to mohlo stát.

Poslanci ve zprávě zmiňují i problém se záručními lhůtami. Podle zjištění komise přebíral stát všechny objekty na kontrolovaných poškozených úsecích s konstatováním, že jsou v pořádku a bez zjevných závad. Od převzetí tak nabíhaly záruční lhůty bez ohledu na možnost jejich využití, upozornila komise. U většiny kontrolovaných objektů proto záruční lhůta uplynula marně.

VIDEO: Nekonečné opravy se dějí i na dálnici D1

Video  Rozkopaná D1  - Tomáš Polák, Blesk.cz / Stínové ŘSD
Video se připravuje ...

Komise také uvádí, že její činnost omezilo to, že dosud nejsou pravomocně ukončeny všechny spory mezi ŘSD a zhotoviteli.

Firma Eurovia CS, která dálnici stavěla, ve svém stanovisku pro vyšetřovací komisi uvedla, že ŘSD mělo celou dobu podrobné informace o průběhu výstavby, materiálech a postupech. Při převzetí stavby ŘSD podle firmy na žalované vady a nedostatky neupozornilo.

Sněmovna vyšetřovací komisi zřídila v roce 2014. Měla odpovědět na otázky, jaká pochybení při stavbě vznikla a kdo je zavinil. Vady vznikly na devítikilometrovém úseku u Ostravy. ŘSD kvůli tomu vede s Eurovií několik arbitráží. Až miliardové škody podle ředitelství způsobilo zvlnění povrchu na části D47 krátce po jejím uvedení do provozu v roce 2008. Podle ŘSD nedodržela Eurovia domluvený postup a většina vad vznikla použitím nekvalitního materiálu. Eurovia to odmítá a tvrdí, že na stavbu použila pouze materiál, který si objednalo ŘSD.

santikxauz ( 26. května 2017 10:36 )

Já jsem nevinnen.

Zobrazit celou diskusi