Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bitva o miliardy začíná: Rozpočet je šitý horkou jehlou, udeřil Sobotka

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. května 2017
13:28

Podle Andreje Babiše (ANO), nyní již bývalého ministra financí, je návrh rozpočtu, který po sobě zanechal, „skvělej“. I přes schodek 50 miliard. Být to na něm, prý by ministry dotlačil na vyrovnaný rozpočet. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však dnes při tiskovce se sociálně demokratickými ministry zaútočil s tím, že je rozpočet šitý horkou jehlou a má řadu problémů. A ministryně Valachová a Marksová si stěžovaly, že chybí miliardy. Prý je to skandální.

„Jsme na začátku rozpočtového procesu, příprava rozpočtu na rok 2018 bude jeden z nejdůležitějších úkolů, který ještě zbývá před naší koaliční vládou. Je evidentní, že tento rozpočet ovlivní hospodářský a sociální vývoj v roce 2018 zásadním způsobem,“ upozornil ve čtvrtek premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotka: Návrh šitý horkou jehlou

Důležité přitom je, aby lidé pocítili v příštím roce, že se české ekonomice daří a veřejné rozpočty jsou v lepším stavu, pokračoval ministr. V rozpočtu se tak musí najít prostředky na profinancování důležitých reforem a přitom udržet navržený schodek 50 miliard korun.

To se nezamlouvá opozici, ekonomický expert ODS a poslanec Jan Skopeček v reakci na Sobotkovo prohlášení uvedl: „V takové době je normální mít vyrovnaný rozpočet. Vytvářet deficity v úspěšném a stabilním státě je nezodpovědnost nebo neschopnost.“

Návrh rozpočtu, který připravoval ještě Andrej Babiš (ANO), však zkritizoval i Sobotka: „Ten návrh je do značné míry šitý horkou jehlou, identifikovali jsme tam celou řadu problémů, otevřených otázek.“

Stejně mluví i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který však na tiskovce chyběl. „Bylo to dost pravděpodobně vytvořené velice ve spěchu, aby to předložil, ještě než odejde,“ řekl ČTK.

Jako jednu z priorit zmínil Sobotka valorizaci penzí, kdy by důchodci měli dostat o pětistovku víc. „Je pro nás důležité, aby v rozpočtu byly vyčleněny finanční prostředky na to, aby se mohlo valorizovat v tom lepším systému, to znamená aby tam bylo alespoň 500 korun v průměru,“ říká Sobotka. 

Zmínil i další nutné výdaje – na změny v systému nemocenského pojištění, sehnání dostatku peněz na zavedení otcovské dovolené či na dlouhodobé ošetřování, zvýšení dětských přídavků či platů zaměstnanců ve veřejném sektoru, ale i lepší financování otázek bezpečnosti a protiteroristických opatření. 

VIDEO: Premiér Sobotka: V rozpočtu je třeba najít prostředky na pětistovku navíc u důchodů

Zklamané ministryně

Spolu se Sobotkou vystoupili na tiskovce v Lidovém domě i ministři a ministryně z ČSSD. Končící Kateřina Valachová si nebrala servítky. 

„Návrh z dílny ministerstva financí není podle mého soudu fér ani k učitelům, ani k dětem, ani ke školám. Nerespektuje pravidla,“ tvrdila. Jmenovala dvě konkrétní – konec půjčování z kapes učitelů a dítě v čele rozpočtového stolu. „Musím říct, že jsem zklamaná,“ pokračovala ministryně školství. „Nic není dodrženo,“ ulevila si. Mluvila dokonce o skandálním přístupu.

Nespokojena s návrhem je i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Nám tam v sociálních službách na platy a mzdy chybí něco přes 2 miliardy,“ upozornila. V návrhu dle ní chybí i peníze na domovy pro seniory či zdravotně postižené.

VIDEO: Novým ministrem financí byl jmenován Ivan Pilný (ANO)

Ludvík: Člověka s XXL cpou do XS

Miliardy postrádá i ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, který upozornil, že je v rozpočtové bitvě nováčkem. „Musím říci, že jsem – slabé slovo je překvapen. A nepříjemně překvapen. Já mám pocit, jako kdybyste někoho, kdo má velikost jako já XXL, chtěli navléct do něčeho, co je ve velikosti XS,“ tvrdí Ludvík.

Chybí mu prý něco kolem 4 miliard korun, a to včetně toho, co je kryto usneseními vlády. „Vůbec si neumím představit, že bych mohl souhlasit s tím, že výdaje ministerstva zdravotnictví půjdou dolů, protože asi už tři roky za sebou jsou osekávány a ministerstvo zdravotnictví jelo z rezerv,“ postěžoval si.

Důležitou kapitolou jsou dle něj evropské fondy. I premiér Sobotka upozorňoval, že je důležité najít dostatek peněz na národní spolufinancování projektů z evropských fondů. „V některých kapitolách chybí peníze na spolufinancování evropských fondů. To si myslíme, že je také potřeba, aby ministerstvo financí napravilo a dohnalo,“ říkal premiér.

Ministr Ludvík ještě přitvrdil. „Pokud jsme byli kritizováni pro špatné čerpání evropských peněz, tak já ale nevím z čeho se ale budou ty evropské programy plnit, protože v této chvíli tam na ně není ani koruna,“ dodal s tím, že předpokládá, že jde o omyl úředníků z ministerstva financí a že je připraven o tom velmi tvrdě diskutovat.

Babiš: Ministři by měli makat

O návrhu rozpočtu mluvil s Bleskem ve středu ještě coby ministr financí šéf ANO Babiš. „To je návrh, neznamená, že to tak bude,“ poznamenal.

„Problém je, že na rozpočet mají obrovský vliv evropské peníze, a naši ministři je čerpají velmi špatně, protože je nikdo neřídí. Pan premiér je neřídí,“ míní Babiš.

Kdybych byl premiér, tak ty ministry dotlačím na vyrovnaný rozpočet. Ale já na to nemám páku. Dělají si, co chtějí, to je jako cestovka, furt někam lítají. Měli by být tady a makat. A měli by mít kurz managementu na čerpání evropských fondů,“ dodal exministr. 

VIDEO: Poslední rozhovor s Andrejem Babišem coby ministrem financí

zednik ( 26. května 2017 10:35 )

Ty Babišem ušetřené miliardy jsou pro ostatní jak pro býka uleta. Když gemblerovi dáte peníze, nezaplatí nájem, jídlo,neschová si zbytek na pak. Jde, všechno rozfofruje na kravinách - chlastu a automatech... Kulich Ludvík chce do černé díry zdravotnictví zas jen další peníze. To je zatím to jediné, co ve fukci udělal.... Jurečka taky není špatný v počtech, stěžovatl si, že měl dostat 22 miliard a dostane jen 18. A tedy mu bude chybět 5 (pět!!) miliard...

panda82 ( 26. května 2017 10:26 )

on není úplný advokát, jen mgr co na úřadě v Brně dělal na evidenci psů a koček, tak jaký advokát, Gross aspoń dělal písalka na advokácii, ale ten odp(b)orník nic

panda82 ( 26. května 2017 10:22 )

Sobotko když chcete rozdávat co Babiš našetřil, tak tam musíte taky něco dát, účto je jenom má dáti - dal, a Vy jste tam dal co, za ministrování jste připravil česko o 400miliard jen za prodej nerostného bohatství česka, kam šlápnete tak dluhy, dluhy a kdo je má za vás platit, voliči? Jděte se už vycpat, hlavo vymazaná,

Hidden-object ( 26. května 2017 09:11 )

salto ( 26. května 2017 07:50 )

Snad mají lidi paměť

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa