Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Cholera v Česku: Domů se vrátil nakažený Čech, byl infekční

Autor: zst - 
25. května 2017
11:05

Epidemickou choleru měl pouze jeden z dvojice Čechů, kteří byli služebně v Tanzánii. Prokázala to podle hlavní hygieničky Evy Gottwaldové laboratorní vyšetření. Druhý z Čechů, kteří si nemoc přivezli, má typ způsobující potíže pouze jemu.

Intenzivní průjmy, hrozba dehydratace a s ní spojený rychlý úbytek váhy. To jsou příznaky, se kterými přijeli Češi z Tanzánie. Jen jeden z nich má ale nakonec skutečně choleru, která se u nás neobjevila 15 let.

Česká republika může být přímo ohrožena. Na africkém kontinentu kromě eboly, kde velké mezinárodní nebezpečí nehrozí, naproti tomu je tady poměrně závažná situace s výskytem cholery, kde těch případů jsou řádově desetitisíce v posledních měsících a letech,“ upozornil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

„Cholera jako průjmové onemocnění je určitou hrozbou, s ebolou se ale nedá srovnávat. Úmrtnost je kolem 1 %. Co je nejhorší, jsou velmi intenzivní průjmy, nemusí být teplota, může tam být i zvracení,“ upřesnil s tím, že nejproblematičtější je hrozba dehydratace.

Šíření cholery je spojeno s nízkými hygienickými standardy. Tedy nepředpokládáme šíření v České republice. Byla přijata protiepidemická opatření. Byla provedena i laboratorní diagnostika s tím, že bylo potvrzen jeden výskyt epidemické cholery,“ doplnila hlavní česká hygienička Eva Gottvaldová.

Podívejte se na záznam tiskové konference:

Zobrazit celou diskusi