Papež, který je přijal v Apoštolském paláci, je sice označován jako Svatý otec, ani jemu ovšem nechybí smysl pro humor. Předvedl to třeba při hovoru s první dámou, kdy hned v žertu vyzvídal: „Co mu dáváte jíst? Poticu?“

Trump, zvyklý na vybrané pochoutky, jen nevěřícně zíral a zeptal se: „Pizzu? Hahaha…“ Unikla mu zjevně narážka na slovinský původ Melanie a nedošlo mu, že papež mluvil o tradičním slovinském moučníku s vlašskými ořechy.

Poté, jak velí tradice, si oba muži vyměnili dárky. František od Trumpa dostal kolekci spisů od Martina Luthera Kinga a papež mu na oplátku daroval medailon s olivovou ratolestí symbolizující mír, sbírku evangelií a navrch tři své spisy.

„Buďte mírotvorcem,“ vyzval papež Trumpa. „Nikdy nezapomenu na to, co jste mi řekl,“ odcházel zjevně pohnutý Trump. Později setkání označoval za „fantastické“ a papeže za „velkou osobnost“.

Podle znalců vatikánských zvyklostí však bylo jejich setkání přinejmenším v úvodu chladné, a to zejména z Františkovy strany.

Černý závoj = projev úcty

Melania s Ivankou do paláce dorazily od hlavy k patě v černém se závojem skrývajícím vlasy. Do puntíku tak dodržely vatikánský protokol. Podle něj musejí mít ženy na audienci u papeže sukni pod kolena, nejlépe černé barvy, zapovězeny jsou vyzývavé výstřihy či výrazné vzory.

Měly by mít rukavičky a vlasy zahalené tzv. mantilou, což je krajkový přehoz přes hlavu a prsa. Když jej nemají, stačí pokrývka hlavy. Zakryté vlasy představují při audienci u papeže projev úcty k zástupci Boha na Zemi.

Video
Video se připravuje ...

Benjamínek rodiny Trumpových Theodor James v Bílém domě Instagram Ivanka Trump/ Maminka.cz

Fotogalerie
55 fotografií