Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi se už nebojí cestovat. Nově je lákají i Spojené arabské emiráty

  • Autor: ula - 
    28. 5. 2017
    11:45

    Loni si cestovní kanceláře stěžovaly na nízkou prodejnost zájezdů k moři, letos už si ale zase mnou ruce. Poptávka oproti minulé sezóně stoupla o 70 procent, Češi nakupují zájezdy už od podzimu a neváhají opět vyrážet do destinací, kterým se dříve vyhýbali. Zároveň jsou si ochotní i připlatit za luxusní hotely a dopravu. Navíc Češi objevili novou destinaci: Spojené arabské emiráty.

  • 1.Velký nárůst zájmu o letní dovolenou

    „Celkově je letos zájem o dovolené výrazně vyšší, oproti loňsku roste poptávka v desítkách procent. Poptávka po zájezdech k moři je výrazně vyšší i než v roce 2015, který pro nás byl doposud nejúspěšnější. Z dosavadních čísel je zřejmé, že nás letos čeká rekordní sezóna,“ řekl Blesk.cz Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Fischer.

     

    „Letní dovolené letos Češi nakupují s velkým předstihem. O first minute zájezdy byl například ve srovnání s loňským rokem až o 74 % vyšší zájem,“ uvedl Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.

    Pláž Porto Katsiky v Lefkadě Pláž Porto Katsiky v Lefkadě | archiv Blesku

  • 2.Letadlo, lepší hotel a all inclusive

    „Cestovní kanceláře evidují trend silného zájmu klientů o zájezdy s leteckou dopravou na úkor vlastní dopravy autem. Top destinace zaujímají v letošních předprodejích větší podíl ve srovnání s loňskem. V minulé sezoně klienti více vyhledávali alternativní destinace,“ řekla Tereza Picková, ředitelka Asociace cestovních kanceláří a agentur ČR.

     

    „Čeští klienti v rostoucí míře žádají kvalitnější služby, za které jsou si ochotni připlatit. Roste zájem o ubytování v hotelech vyššího standardu (4* a 5*). Proti minulým letům je stále častěji zahrnuta strava v rozsahu all inclusive,“ doplnila.

  • 3.Chorvatsko, ale i Řecko

    A kam Češi letos zamíří? Nejčastěji opět do Chorvatska, Itálie, ale stále větší zájem je o Řecko. „V rámci Řecka registrujeme pro letošní sezonu zvýšený zájem v rámci desítek procent. Obecně je zájem v letošní sezoně ještě vyšší, meziročně v rámci všech destinací dohromady představuje nárůst zhruba 150 procent,“ řekla Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

     

    Podle ní jsou řečtí hostitelé známí svou vstřícností k turistům ze slovanských zemí, mezi tradiční lákadla patří teplé moře a památky.

     

    Takové může být léto v Řecku:

  • 4.Návrat do Egypta a Tuniska

    „Nejzásadnější změnou v prodeji first minute zájezdů tak je výrazně vyšší poptávka po Egyptě. Zatímco loni tvořil Egypt jednoprocentní podíl na prodeji first minute zájezdů, v letošní sezoně tvoří sedmiprocentní podíl na prodeji a řadí se mezi pět nejoblíbenějších dovolenkových destinací Čechů,“ přiblížil  Michal Tůma z agentury Invia.

    I další země, u nichž v loňské sezoně došlo k poklesu poptávky, se však těší opětovnému zájmu turistů. Například dovolenou v Tunisku volilo ve srovnání s minulou sezonou čtyřikrát více lidí,“ uvedl Tůma.

    Lidé si vybírají Tunisko hlavně kvůli jeho cenové výhodnosti, patří totiž mezi finančně nejméně náročné destinace.

     

    I když některé cestovky si chválí rostoucí zájem o Turecko, jinde tvrdí, že zájem o tuto destinaci ochabuje. „Uvolněná místa po našich turistech zaplnili turisté z Ruska, v posledních týdnech se ale začala poptávka po Turecku opět zvedat,“ uvedl Nekvapil. Podle Bezděka je o Turecko zájem spíše v last minute období.


    Podívejte se, jak vypadá dovolená v Turecku:

    Video  Dovolená v Turecku  - Adam Jaroš - archiv autora
    Video se připravuje ...

  • 5.Spojené arabské emiráty jdou do popředí

    Téměř všechny cestovky se shodují na tom, že Češi objevili nový cíl své dovolené: Spojené arabské emiráty. Ty už v zájmu dohnaly oblíbené Španělsko. Mírně stoupá i zájem o Kanárské ostrovy, Kapverdy nebo i Černou horu.

bibibib ( 28. května 2017 12:36 )

AŤ je Ramadan nebo ne tak alkohol v Emirátech volně stejně nedostanete, pouze na hotelích nebo ve specializovaných prodejnách, který ho nabízí i v době Ramadanu, v emirátu Sharjah ho nedostanete vůbec, v na hotelích není žádné omezení co se týče jídla a pití jak alko tak i nealko a v nákupních centrech jsou prostory pro cizince, kde se můžou najíst , napít i kouřit,byla jsem tam již v Ramadanu a žádný problém ani vysoké ceny nebyly

Zobrazit celou diskusi