Mince bude mít »NEj« hned několik. „Bude nejen největší a nejtěžší, ale také bude první raženou mincí v historii mincovnictví v tak velkém formátu. To žádná mincovna na světě ještě nedokázala. Už při mnohem menších rozměrech jsou odlity,“ vysvětlil ředitel GSP mincovny Roman Diviš.

Líc mince zdobí portrét první československého prezidenta T. G. Masaryka a uvedení nominální hodnoty dva miliony. Na rubu se vyjímá český lev, kterého obklopují nápisy: Republika Československá, 100 let od založení republiky, 2018.

„Nominální hodnota 2 miliony korun je ale výrazně nižší než cena reálná. Ta se může pohybovat přibližně na pětinásobku. Neveřejná, zkušební ražba proběhne 6. června 2017 na veletrhu vědy v Praze, kde bude poté vystavena. Později se stane součástí výstav po celém světě,“ doplnil Diviš.

Brněnská mincovna se může několika světovými unikáty pochlubit přitom už nyní. Vyrazila dvě největší medaile, které mají shodný průměr 25 centimetrů. „Obě jsou z ryzího zlata. Svatá Anežka váží 9 kilo a archa úmluvy 17 kilo,“ upřesnil ředitel GSP mincovny.

Mincovna ve spolupráci s návrhářem Derekem van der Hollenem otevřela letos v Brně unikátní muzeum House of Faberk, kde dokumentuje vývoj v oblasti numismatiky.

Video
Video se připravuje ...

Brněnská GSP mincovna představila model největší mince na světě, kterou vyrazí ke 100. výročí vzniku Československa. Vyrazila už i největší medaile na světě. Svatá Anežka váží 9 kilo, archa úmluvy 17 kilo. Obě jsou z ryzího zlata. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
16 fotografií